Illustrasjonsbilde: Pexels.com

Illustrasjonsbilde: Pexels.com

Norsk Kommunalteknisk Forening

Bedre massehåndtering for et mer bærekraftig Norge

NKF har nylig levert innspill til Næringskomiteens høring om mer landbasert mineralutvinning og sirkulærøkonomi. NKF understreker behovet for bedre håndtering av masser for å redusere klimagassutslipp og forurensning.

– En av de største klimautfordringene i dag er hvordan masser transporteres og håndteres. Ved å stille krav til mer gjenbruk av overskuddsmasser, kan vi redusere uttaket av nye masser, beslaglegge mindre nye arealer, og redusere klimagassutslipp og forurensning, forteller administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.

NKF påpeker at dagens praksis med transport av tunge masser over lange avstander fører til store klimagassutslipp, unødvendig slitasje på veinettet, og økt risiko for ulykker. Dette gjør også bygge- og anleggsprosjekter blir dyrere.

– I tillegg trengs det digitale løsninger som støtter kommunene i massehåndteringen, derfor har NKF engasjert seg i Porfyr, et markedssystem for overskuddsmasser drevet frem av Bærum kommune.

– Det er helt nødvendig at nasjonale myndigheter stiller krav til at kommunene i sine arealplaner avsetter areal for massehåndtering, sier NKF-direktøren. Hun legger til at det også er behov for en gjennomgang av regelverket for å sikre en mer effektiv håndtering av masser.

NKF støtter representantforslaget om at regjeringen skal følge opp anbefalingene og tiltakene fra det interdepartementale prosjektet om disponering av jord og stein som ikke er forurenset. NKF støtter også MEFs anbefaling om at regjeringen i de nasjonale planretningslinjene skal gi føringer til kommunene om at de må legge til rette for at de i sine arealplaner avsetter tilstrekkelig areal til lagring og mellomlagring av masser.

– Vi trenger en mer effektiv massehåndtering for å oppnå våre klimamål og bidra til en mer bærekraftig fremtid, avslutter Kierulf.