Norsk Kommunalteknisk Forening

Ber Stortinget prioritere flom- og skredsikring

- Lokalsamfunn og næringsliv kan ikke ta hele belastningen ved flom og skred gang på gang. Vi derfor sammen og ber Stortinget nå sørge for at det bevilges tilstrekkelig med midler til forebygging og sikring, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

I et felles brev oppfordrer KS, Norsk Kommunalteknisk Forening, Finans Norge, Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Naturviterne, Norges Bondelag, Norsk Vann og Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) stortingspolitikerne til å satse langt sterkere på lønnsomme, forebyggende tiltak. Organisasjonene mener det er behov å styrke Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) budsjett, minst i tråd med direktoratets eget forslag på 200 mill. kroner for 2019, og videreføre denne satsingen i kommende budsjetter.

- I forslaget til statsbudsjettet for neste år er det tydelig at regjeringen ikke prioriterer forebyggende flom- og skredsikring, sier Helgesen.

NVE, som forvalter midlene, har bedt om en økt årlig satsing på 200 mill. kroner over de neste årene. Det har de ikke fått gjennomslag for i regjeringens budsjettforslag.

- Vi ber Stortinget om å bidra til å styrke samfunnets robusthet mot konsekvensene av klimaendringene. Det kan de gjøre ved å legge inn de manglende midlene i sitt endelige vedtak om statsbudsjettet for neste år, sier Gunn Marit Helgesen.

- NKF mener at det er uheldig at NVE ikke styrkes i tider med mye nedbør og flomhendelser. Kommunene blir nødt til å tilpasse seg en våtere fremtid, og uten fagkompetanse og kartleggingstjenester fra staten blir dette mye vanskeligere, sier direktør Torbjørn Vinje i NKF.

Kontaktpersoner i de øvrige organisasjonene:

  • Idar Kreutzer, administrerende direktør Finans Norge
  • Julie Brodtkorb, administrerende direktør MEF
  • Dagfinn S. Hatløy, forbundsleder Naturviterne
  • Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag
  • Toril Hofshagen, direktør Norsk Vann
  • Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør RIF

Les hele brevet her.