Jahn Myhre

NKF byggesak

Det skal prøves og feiles

Jan Myhre presenterer Statsbygg som en fremoverlent organisasjon som har gjort seg noen erkjennelser med tanke på digitalisering av bransjen. Det brukes gamle gjennomføringsmodeller som er baserte på stafettpinneprinsippet, de er ikke tilpasset den digitale verden.

Jan Myhre_stor
Prosjektdirektør Jan Myhre i Statsbygg

Av Aslaug Koksvik
NKF byggesak


Etter å ha hørt prosjektdirektør Jan Myhre i Statsbygg snakke om Digibygg ved to anledninger deler jeg noe av hans budskap i en artikkel om Statsbyggs engasjement i digitaliseringsarbeidet i byggebransjen.

Jan Myhre presenterer Statsbygg som en fremoverlent organisasjon som har gjort seg noen erkjennelser med tanke på digitalisering av bransjen.

Statsbygg forvalter hele 2,9 millioner kvadratmeter eiendom på vegne av staten.

I tillegg har de til enhver tid i gående 100-150 prosjekter av typen rehabiliteringsprosjekter, små byggeprosjekter eller gigantiske byggeprosjekter, hvor det største er regjeringskvartalet.
Dette danner grunnlaget for at Statsbygg ønsket å sette i gang med en Digibygg satsing.
 

- Vi må gire om
Digibygg var en ide som dukket opp i 2016. Toppledelsen i Statsbygg diskuterte hvordan de skulle få til en utvikling ikke bare i Statsbygg men en digital utvikling hele bransjen kunne dra nytte av. De har snakket mye om digitalisering, om å ta ny teknologi i bruk, men på en eller annen måte så har dette forvitret eller smuldret opp på veg ned i systemene deres. De har ikke klart å ta i bruk det de alle har ønsket og snakket om.

For å få til ønsket utvikling fant de ut at de måtte ta noen interne grep for å holde tempoet oppe på digitaliseringsarbeidet. For å klare å følge med på det som skjer, innså de at de må gire om kraftig, de må gjøre dette i et tempo som er mye høyere enn i dag.

De fant ut at de ville ”løfte” satsingen ut av linjeorganisasjonen og samtidig forankre den i toppledelsen. Når en skal jobbe med innovasjon i en organisasjon er det vesentlig viktig at prosjektet er forankret i ledelsen.

De lagde en liten sirkel ved siden av toppledelsen som de har som mål og bemanne opp etter hvert. I denne ”sirkelen” skal de drive innovasjon i konkrete prosjekter internt i Statsbygg, samtidig har de som mål å drive innovasjonen utad også.
 

Målet er varige endringer
Noe av det viktigste med den satsingen de gjør nå er målet om å få til varige endringer.
Jan Myhre sier at de ikke er fornøyd før det skjer varige endringer både internt i Statsbygg og i bransjen forøvrig.

- Piloter er vel og bra, men det er kun et middel for å nå målene, sier Myhre.

En annen grunn for prosjektet Digibygg er det strategiske målet Statsbygg har om at de skal være en pådriver for utviklingen av morgendagens bygge- og eiendomsnæring.

Statsbygg fylte 200 år i 2016, noe som er ganske imponerende i seg selv.
De tre viktigste satsingene nå fremover er: DIGITALISERING, KLIMA og EFFEKTIVISERING.

Effektivisering i ordets dobbelte forstand. Effektivisering av egen organisasjon og effektivisering av statens arealbygg, som også henger sammen med både klima og digitalisering.
 

Hva er hovedutfordringen med tanke på digitalisering?
Ved oppstart av arbeidet spurte de seg selv hva er hovedutfordringen knyttet til digitalisering? Hvorfor har de ikke fått til den digitale og tekniske utviklingen de alle er enige om at de må sette i gang? Hva er egentlig elefanten i rommet?

Det er ikke mangel på teknologiske løsninger eller digitale verktøy, det florerer av løsninger og aktører som er på banen, det er nok ikke der problemet ligger. Noe av hovedproblemet de sliter med, som vil bli det viktigste prosjektet for digibygg, er at de bruker kontraktstandarder som er gamle og utdaterte fra den tida vi skrev brev til hverandre.

Det brukes gjennomføringsmodeller som også er gamle, modellene er baserte på stafettpinneprinsippet, og de er ikke tilpasset den digitale verden vi lever i i dag.

Når ble første utkastet til totalentreprise-standarder laget? Det er kanskej 30 år siden ?

Denne standarden og de gjennomføringsmodellene legges til grunn i dag i store deler av bransjen. Disse modellene legges i bunn for enhver kontrakt enten det er general-entreprise, delt entreprise eller totalentreprise. Deretter legges det en gjennomføringsmodell eller prosjektmodell oppå dette, og til slutt prøver vi å dytte noen digitale verktøy ned i dette. Dette kan ikke lykkes.


Den største utfordringen vi har i dag er hvordan vi gjennomfører prosjektene.
Kontraktsformene og gjennomføringsmodeller må ses på med nye øyne.
Vi må se på måten vi samarbeider på, og ta inn over oss den teknologiske og digitale verden vi virkelig lever i, sier Myhre.

Digibyggsatsingen i Statsbygg handler om fire områder:

• Digiplan

• Digibygg

• Digidrift

• Digibruker

Disse fire områdene skal de gå løs på hver for seg, og sammen.
Det skal prøves og feiles. Det som fungerer tas med videre, det som ikke fungerer blir forkastet. Å prøve og feile er nyttig lærdom. For å utvikle seg må en ofte gjøre feil for å komme videre og finne de riktige og beste løsningene.
 

Hvordan skal dette gjøres?
Det er noen parametre som er viktige. Insitamenttenking i bransjen må ses på. I dagens regime kan byggherren ha ett mål, rådgiverne kan ha ett mål med å skrive flest mullig timer, entreprenøren kan ha som mål å gjøre flest mulig endringer og underleverandører med tilsvarende mål. Dette må bære galt av sted. Vi må komme dit at alle går mot de smarteste løsningene. Byggherren skal betale for de smarte løsningene.

Bransjen må sammen finne de gode løsningene, selvsagt skal alle tjener penger, men ikke på bekostning av hverandre, men gjennom at vi sammen er kreative og finner de riktige og gode løsninger.
 

Alle vet alt alltid
Teknologi og digitale muligheter gir også kommunikasjonsmessige muligheter slik at alle kan vite alt alltid i et prosjekt. Slik er det ikke i alle prosjekter i dag. Mye informasjon skjules, mange ganger uvist av hvilken grunn, vi tror det er forretningshemmeligheter, men det er ikke alltid det. Det er ofte en forestilling om at vi ikke skal vise kortene mer enn høyst nødvendig. For sluttresutatet er det viktig at alle har tilgang til nødvendig informasjon til enhver tid i prosjektene.
 

Livsløp (LCC)
Livsløpskostnander og beregninger rundt de kostnadene, her er det også en jobb å gjøre. De fleste som er i bransjen vet at investeringskostnaden til et bygg utgjør forsvinnende liten del av Livsløpskostnaden. Likevel er vi mest opptatt av kostnadene til investering og det som skjer i nuet. Vi tenker ikke så mye på de 60-70 årene bygget skal eksistere. Det lages riktignok livsløpskostnads-analyser i dag også, men de blir ofte ikke brukt og havner i mange tilfeller i en skuff.
 

Sammensetting av prosjektgrupper
Vi må snu om på tankegangen når vi setter sammen fremtidige prosjektgrupper.
Vi må stille oss spørsmålet: Hvem er nyttig å ha med seg i tidligfasen av et prosjekt. Det er mange aktører det ikke er kultur for å invitere inn i dag. Eksempelvis software leverandører, de er nyttig å ha med seg fra starten, de sitter på mye kompetanse når det gjelder teknologi som det er viktig å ha tilgang til for en prosjektgruppe. Det er viktig å få meg seg ny kunnskap tidlig i prosjektet.
 

Kongstanke for gjennomføring av prosjekter
Det er ønskelig at vi beveger oss i retningen av at vi bygger prosjekter rundt en ”digital modell” som inneholder mer enn BIM. BIM er ett verktøy, men det finnes også mange andre tilstøtende digitale plattformer. Det vil bli viktig at alle aktørene jobber sammen mot en digital modell i sanntid.  Vi må bort fra at alle sitter på hvert sitt kontor og jobber kun med eget fag og hvor vi i etterkant skal settes alt sammen i en hovedmodell, for så å oppdaget at elementene ikke passer sammen.

Derfor er det viktig at alle i prosjektet har tilgang til de endringer som til enhver tid skjer. Når en jobber i sanntid vil en redusere feil på grunn av at alle har tilgang til siste oppdaterte informasjon.

For å få til de varige endringene er det avgjørende at vi har med hele bransjen i dette felles løftet.  Statsbygg har nå satt i gang det første Digibygg-prosjektet, som er vegstasjonen på Gol. De erfaringene Statsbygg gjør seg med dette tar de med videre i egne prosjekter, samtidig vil de også dele med resten av bransjen slik at alle kan dra nytte av Statsbyggs erfaringer.

Statsbygg vil være en pådriver for at bransjen skal strekke seg etter de gode løsningene. Vi må tørre å dra i strikken slik at vi finner de gode svarene. Hvis det går galt så er det også en erfaring som er god å ha med seg. Hvis en aldri trår feil så har en kanskje ikke strukket seg nok?

Det er viktig å etablere en kultur som rommer å gjøre feil, feil gir også nyttige svar i et utviklingsarbeid.

Det er flere bransjer som har gjort mye bra på digitaliseringsfronten i Norge. Oljeindustrien er en av dem som har gjort mye bra digital og teknologisk tenking som vi kan høste fra.
Statsbygg vil hente kunnskap fra flere andre bransjer som og ta det med inn i Digibygg satsingen.
 

Utfordre lov om offentlig anskaffelser
Et annet viktig spørsmål er hvordan vi kan utfordre lov om offentlig anskaffelser for å kontrahere på helt nye måter?
Det er en mulighet å bruke dialogkonferanser i forbindelse med nye prosjekter. Velge leverandør på bakgrunn av intervjuer og presentasjoner. På den måten kan en plukke de aktørene vi vil ha med, og ikke de vi ha med. Det er også en kongstanke at en kan kontrahere på 3-4 prosjekter samtidig, slik at en kan spille seg gode sammen.
Med dagens modell er det en utfordring at en setter sammen et nytt ”landslag”  (les leverandørlag) hver gang.

Det hadde vært en fordel om en kunne jobbet sammen over flere prosjekter. Spørsmålet er om en kan finne dette spillerommet innenfor anskaffelseregelverket, en må kanskje tørre å utfordre på dette området også?  Dette er noe som jurister i tilfelle må se på.

- Hvis vi skal utvikle oss må vi være villige til å ”legge oss litt ut ” i bransjen, være villig til å åpne opp slik at bransjen sammen kan dra nytte av de erfaringer som Statsbygg gjør, sier Jan Myhre. Han sier videre at Statsbygg er villig til å ta risiko, de er villige til å gjøre feil og ta et skritt tilbake.

Statsbygg vil prøve ut endringer i konkrete faktiske prosjekter, er det gode løsninger så tar de det med seg videre, er det ikke gode løsninger forkastes de.
Det er ikke satt noe tidsbegrensning for Digibygg-satsingen, det kommer til å jobbes med det i årene fremover. Statsbygg har allerede et mylder av prosjekt hvor de prøver ut forskjellige ting. De vil også gjøre det samme på driftssiden. Starte med å teste ut ny teknologi i eksisterende prosjekter.

Når løsninger er prøvd å testet ut, da først vil de bygge:

Norges, nordens eller kanskje VERDENS SMARTESTE BYGG.