Norsk Vanns rådgiver Omar Samy Gamal sammen med Norsk Vanns direktør Toril Hofshagen

Norsk Vanns rådgiver Omar Samy Gamal sammen med Norsk Vanns direktør Toril Hofshagen

Rekruttering

Dette må kommunene gjøre for å rekruttere de beste hodene

Utdannings- og rekrutteringsrådgiver i Norsk Vann, Omar Samy Gamal, holder innlegg hos NKF under Arendalsuka med fokus på kommunale jobber. Her kan du lese hvilke 4 punker han mener er viktige for å få tak i de beste hodene til kommunale stillinger.

Gamal er sikker på at det er store forskjeller på kommunene og at det vil alltid være noen som er de beste i klassen. Men han ønsker likevel at det skal være noen ledelinjer på hvordan kommunene skal drive strategisk med rekruttering for å få tak i de kloke hodene.

- Det aller viktigste er at: Rekruttering skjer ikke av seg selv. Det må prioriteres både økonomisk og ikke minst i form av arbeidstimer.

Den spennende kommunen

Gamal mener at kommunene bør bli enda flinkere til å vise det brede spekteret av spennende og utfordrende oppgaver kommunen har ansvaret for å løse. Han tror veldig mange kommuner allerede har presentasjoner, pamfletter og informasjonsvideoer med masse relevant informasjon, men at det handler det om å «piffe opp» disse slik at de trigger interessen hos unge potensielle arbeidstakere.

- Tør å vise frem alt det spennende som skjer i norske kommuner og bruk tid på å gjøre dette håndgripelig for folk flest. Kommunene har spennende oppgaver som unge og nyutdannede har veldig lyst til å være med å løse, hvis de får høre om det.

Stillingsannonsen

Rådgiveren mener at veldig mange annonser hos norske kommuner er vanskelige å lese. - Du må nesten ha jobbet i en kommune for å forstå hva de er ute etter, sier Gamal.
Han mener at det vil være lurt for en kommune å jobbe mer med form og språk før man utlyser stillinger. - Man må se på stillingsannonsen som en eksamensoppgave, og det er søkerens oppgave og svare på den. Hvis den som skal søke ikke forstår eksamensoppgaven, vil den aldri kunne løse den heller. En tydelig og spiss stillingsannonse er avgjørende for å få de riktige søkerne.

Mottakelsen

- Det er viktig at kommunene har et godt mottaksapparat for nyansatte. Det være nyutdannede eller mer erfarne arbeidstakere. Hvis man får inn dyktige arbeidstakere, men ikke evner å beholde dem kan det bli vanskelig å gjøre kommunene til en attraktiv arbeidsgiver på lengre sikt. Samtidig innrømmer Gamal at dette er vanskelig i en hektisk hverdag.

Gamal tror at ansvaret man får i norske kommuner sammenliknet med andre organisasjoner er unik, og at det er viktig at unge arbeidstakere blir utfordret til å ta avgjørelser. - Spesielt nyutdannede er veldig opptatt av å lære og å bli utfordret. Føler man at man kan utvikle seg på arbeidsplassen, er sannsynligheten mye større for at man blir.

- Det er også viktig at man da har en god sparringspartner eller mentor på arbeidsplassen som kan hjelpe en til å ta gode og riktige faglige avgjørelser i prosjekter og det daglige arbeidet.

Samarbeid er nøkkelen

Gamal, som er tidligere leder av NITO-studentene, håper at norske kommuner vil komme enda tettere på studentene i årene som kommer. Han tror at samarbeid på tvers av kommunegrenser og mellom kommuner og utdanningsinstitusjoner om rekruttering kan være veien å gå i årene som kommer.

 - Man må selvfølgelig ha forståelse for at det ikke er ubegrensede ressurser i kommunen. Gjennom å koble norske kommuner med hverandre og å ha et tett samarbeid med utdanningsinstitusjoner kan man tidlig få vist frem hvilken bra arbeidsplass norske kommuner kan være. I tillegg til at man kan gjøre det mer økonomisk og overkommelig å satse på rekruttering.

 

Norsk Kommunalteknisk Forening er denne uken tilstede på Arendalsuka. Her kan du se programmet for de to resterende dagen:
Program arendalsuka til kommunalteknikk.no.png