Inngangsparti

Universell utforming - Artikkel

Eina barnehage med peis og utedo

Vestre Toten kommune er en av 16 pilotkommuner for universell utforming. Da kommunen bestemte seg for å erstatte to små barnehager på Eina med en ny, var det derfor naturlig å legge vekt på universell utforming både inne og ute. 
Inngangsparti
Trinnfri atkomst under tak. God kontrast mellom vegg og dør. Døra til venstre er ”utedoen”.

Av Hans-Petter Olsen, Vestre Toten kommune

Tomta ligger sentralt i Eina sentrum. Men med et fall på 6 til 8 meter, var det ei krevende tomt å bygge ut. Mye masse ble flyttet for å få til en god løsning. Vi kan raskt konstatere at resultatet er blitt svært bra. Vi har fått en fleksibel og feiende flott barnehage uten at det har kostet mer enn vanlig.

Basert på erfaringer
Barnehagepersonalet og barnehagesjefen sitter med mye praktisk erfaring om hva som fungerer og ikke fungerer. Kommunen har flere ganger måttet foreta til dels drastiske og dyre tilpasninger av eksisterende barnehager når det har kommet barn med spesielle behov. Det har derfor vært viktig å planlegge for å få en fleksibel løsning som tar høyde for at barnehagen kan fungere godt for alle; også den dagen det kommer barn med spesielle behov. Arkitekten og styrerne i de to eksisterende barnehagene samarbeidet godt, og resultatet er blitt en barnehage som er brukervennlig både for barna og for personalet.
Lave vinduer
Lave vinduer gir god utsikt for små barn. Legg merke til solskjermingen som er overraskende effektiv.
Mange smarte løsninger
Alle innganger er trinnfrie, og alle inngangsdørene har gode kontraster. Men her finnes også ei rekke smarte løsninger. ”Utedoen” er rett og slett et vanlig toalett men med inngang rett utenfra. Den har rister i golvet slik at en kan spyle av sandete tøy og hjul. Her er det god plass og enkelt å hjelpe alle. Kaldtlager for barnevogner og hjelpemidler ligger like ved inngangsdøra. Her oppbevares barnevogner som ikke blir tatt med hjem hver dag. Men det også god plass til hjelpemidler som funksjonshemmede barn måtte trenge. I tillegg er det laget en overbygd veranda som gir god utsikt til barn som sover ute i barnevogna. Rett innenfor hver inngangsdør er det rister og spylemuligheter for møkkete klær og hjul.

Tre avdelinger
Barnehagen har tre avdelinger. Det er lagt stor vekt på effektiv arealutnytting. Her finnes ikke egentlig noe gangareal ut over det som er grovgarderobene. Alle andre rom er ment til lek og opphold. Sentralt i barnehagen ligge kjøkkenet og allrommet som bl.a. har peis, og et podium slik at barna kan hjelpe til på kjøkkenbenken. Her kan en trekke ned et lerret fra taket og da har en plutselig ei lita scene eller ei lita tribune, alt etter som. Det finnes et kombinert HC-toalett og stellerom med ekstra god plass og stort stellebord som kan heves og senkes. Her har en tatt høyde for at enkelte barn kan komme til å trenge plasskrevende utstyr.

Lett å holde rent
Renholdslederen har også vært inne i prosessen og det er lagt stor vekt på enkelt renhold ved valg av løsninger samt materialer og at det ikke skal samle seg støv på toppen av skap og lignende. Derfor er alle skap bygd helt opp til kassene som er bygd rundt ventilasjonskanalene. Dermed får en ingen horisontale flater høgt oppe som det samler seg støv på.
Lekeplass
Under lekeapparatene er det brukt støtdempende gummiheller.
God akustikk og godt lys
I  barnehager er det mye liv og latter og høgt støynivå. Det er derfor lagt stor vekt på dette. I allrommet/ kjøkkenet er det stor takhøyde og her måtte en gå inn med ekstra tiltak før barnehagen ble tatt i bruk. Bordplatene er støydempende og gir ikke skrapelyder. Akustikken er blitt meget bra. Store vindusflater med skjerming i form av breie planker som er montert et stykke fra vinduet og generelt god kunstig belysning gjør at ”ingen krok er mørk”. Dette er viktig både for barn med hørselshemninger og synshemninger, men også for alle andre som er i barnehagen.

Lett å finne fram
Et hovedprinsipp i universell utforming er enkelt og logisk grunnstruktur som gjør det lett å orientere seg for alle. Barnehagen på Eina er et godt eksempel på hvordan man kan får til dette. For ytterligere å gjøre det enkelt for barna er det brukt fargekoding av gulv og enkelte vegger. Gult er fellesrom, blå for store barn og grønn for små barn.

Utearealene
Ute er arealet temmelig flatt og med fast dekke på kjørevegene rundt hele huset. Det er valgt støtdempende gummiheller rundt lekeapparatene. Det er lagt tregulv rett utenfor småbarnsavdelinga som blir litt mykere og varmere enn heller eller annet fast dekke. Hele den nederste delen av tomta er lagt til rette slik at er det svært lett for alle å bevege seg rundt, også for de som er avhengig av rullestol. Bak barnehagebygget er det et brattere område som egner seg til aking, klatring og andre litt mer krevende aktiviteter. Barnehagen har dermed et uteområde som gir muligheter og utfordringer for alle.
Ikke dyrere enn vanlig
Barnehagen på Eina er tegnet av arkitekt Knut Reiten og var tenkt til ei tomt som i utgangspunktet var litt vanskelig. Men gjennom en god prosess mellom arkitekt og erfarent barnehagepersonell har en fått til en svært god og fleksibel barnehage for små og store barn, med og uten funksjonshemninger. Personalet har fått en flott og funksjonell arbeidsplass. Nabolaget har fått ei arkitektonisk perle. Og det beste av alt, dette har ikke kosta mer enn en standard tre avdelingers barnehage. Det er ikke rart at vi er litt stolte av det første bygget i Vestre Toten kommune som er planlagt med universell utforming fra starten av.
Kt 1-08