INFILTRASJONSBASSENGER

Overhalla kommune

Fornyelser på avløpssektoren

Overhalla kommune fornyer kommunens fire avløpsanlegg og de kartlegger og digitaliserer hele ledningsnettet.
INFILTRASJONSBASSENGER
Overhalle kommue har til nå satset på infiltrasjonsanlegg.
Av Astrid Øygard, red

I fjor startet kommunen med å reise rundt og registrere alle kummene. De fotograferer kummene og tegner dem inn på kartet. Senere skal dataene med bilder digitaliseres.
- Vi har ennå ikke oversikt over hvor mange kummer vi har, men jeg kan tippe det er en 12-1500, sier teknisk sjef, Stig Moum i Overhalla kommune. Kartleggingen skal være ferdig i august i år.

Når alt er på plass kan man ha med seg en bærbar pc ut og slå opp på den når man skal finne en kum. Og man kan oppdatere data når man er ute ute ved kummen.   
- En digital oversikt over ledningsnettet vil gi oss god styringsredskap i den daglige driften, sier Moum. Det gir bedre internkontroll og vi får et godt grunnlag for å ta beslutninger for framtidige investeringer.


Renseanleggene fornyes

Kommunen har fire tettsteder og et renseanlegg på hvert sted. Meosen og Skogmo fikk nytt renseanlegg i 2005. Nå står Skage for tur. I løpet av 2008 er planen at Øysletta skal få nytt renseanlegg.

Anleggene på Meosen og Skogmo er infiltrasjonsanlegg. Det blir også anlegget på Skage, som skal bygges nå, og er planlagt ferdig til oktober i år.

Skogmo og Skage har naturlig infiltrasjon, mens anlegget på Meosen er kunstig med korallsand.

Alle disse tre anleggene er bygget etter samme prinsipp. Valg av rensemetode for det planlagte anlegget på Øysletta er ikke avgjort ennå.
– For alle anleggene vurderer vi ulike løsninger i forprosjektet. Alternativene vi ser på er  å  bygge nytt, restaurere det gamle eller å bygge et infiltrasjonsanlegg. For Øyslettas vedkommende skal forprosjektet behandles i kommunestyret i slutten av juni. Deretter må det tas stilling til hva som er mest fornuftig ut i fra renseteknikk, kostnad og betydningen for omgivelsene.

red - Fornyelser på avløpssektoren - intervju med Stig Moum_300x200
- Med infiltrasjonsanlegg hvor alt foregår ute unngår vi blant annet et usunt inneklima for de ansatte, sier teknisk sjef Stig Moum.
Infiltrasjonsanlegg til nå

Grunnen til at kommunen har valgt infiltrasjonsanlegg på tre av anleggene er blant annet at man slipper dosering av kjemikaler. Kommunen begrunner også valget med at det gir en bedre jevnere renseeffekt forhold til støtbelastning. Det er mindre sårbart i forhold til nedbør og overvann og det gir ikke punktutslipp.

- Vi mener også det gir bedre driftssikkerhet fordi alt foregår ute. Og det er en stor fordel at anlegget kan plasseres i terreng, borte fra bebyggelsen. At anlegget er ute gjør også at en unngår usunt inneklima for de ansatte.


Driftsøkonomisk er det også lønnsomt. Det krever liten innsats til drift og vedlikehold.
 –Ukentlig tilsyn er nok, sier Moum.


Nå står Skage for tur

Bygging av renseanlegget på Skage er snart igangsatt. Arealet er kjøpt og arealplanen er klar. Utslippstillatelse er til offentlig høring.
– Vi jobber nå med anbudsdokumenteter, forteller Moum, som tilfyøer at anlegget er planlagt å være ferdig bygget til første oktober. Kostnadsrammen er på 3 750 000 kroner.