Foto: Bergen kommune

Foto: Bergen kommune

NKF veg og park

Forurensingsloven: Finnes det alternativer til gummi?

Som mange norske kommuner erfarer, byr bruk av gummigranulat på betydelige miljøutfordringer, og blant annet spredning av mikroplast. Med innføringen av strengere miljøkrav, som detaljert i det nye kapittel 23A i forurensningsforskriften, står mange kommuner overfor behovet for å implementere effektive løsninger for å redusere miljøpåvirkningen fra disse fotballbanene.  

Forskriftene krever blant annet at nye eller rehabiliterte utendørs baner har barrierer som effektivt hindrer spredning av gummigranulat, og at det etableres opplegg som begrenser spredningen under aktiviteter som brøyting og lagring av snø.  

Til Kommunevegdagene i juni kommer leder for anleggsavdelingen i etat for idrett i Bergen kommune, Sondre W. Haugland, for å gå i dybden på de tekniske og miljømessige aspektene av denne problemstillingen. Han vil dele perspektiver på hvordan Bergen utforsker alternative materialer som sand, kork, olivenkjerner og nyere biobaserte produkter.  

– Vi har hentet inn en del erfaringer og research annenstedsfra, og tester kun ut de alternative materialene vi har mest tro på. På den måten «gambler» vi ikke med spillopplevelsen til brukerne våre, forteller Haugland. 

– Som en av landets størst kommuner, føler vi samtidig også på et visst ansvar for å være med og dra utviklingen, da vi tåler prøving og feiling i større grad enn hva private idrettslag eller mindre kommuner gjør. Nøkkelen er imidlertid å finne balansegangen mellom det å tørre å prøve ut noe nytt, men samtidig være tryggest mulig på at det en velger vil oppleves best mulig for brukerne våre, avslutter Haugland. 

Temaet er relevant for alle som er involvert i drift, vedlikehold og planlegging av idrettsanlegg, og en fin anledning til å lære mer om bærekraftige løsninger for fremtidens kunstgressbaner. 


Du finner program og påmelding til Kommunevegdagene, 6.-7. juni, i Bergen her. 

Kommunevegdagene 2024 bergen header.png