Illustrasjonsfoto: pexels.com

Illustrasjonsfoto: pexels.com

NKF bygg og eiendom

Fremmer større handlingsrom i husleieloven

NKF har nylig gitt sine innspill til høringen om kontraktslengde og oppsigelsesvern i boligleieforhold, med særlig fokus på kommunale utleieboliger og leietakere med vedtak om hjelpetjenester. – Kommunale leietakere kommer de neste årene til å bli flere og ha flere psykiske og fysiske utfordringer enn tidligere, sier NKF-direktør, Kirsti Kierulf.

Kirsti Kierulf er administrerende direktør i NKF. Foto: Chris Caspersen
Kirsti Kierulf er administrerende direktør i NKF. Foto: Chris Caspersen

NKF har nylig gitt sine innspill til høringen om kontraktslengde og oppsigelsesvern i boligleieforhold, med særlig fokus på kommunale utleieboliger og leietakere med vedtak om hjelpetjenester. – Kommunale leietakere kommer de neste årene til å bli flere og ha flere psykiske og fysiske utfordringer enn tidligere.

– Vi representerer kommunene og har i vårt svar understreket viktigheten av en effektiv og forutsigbar forvaltning av boliger, spesielt for å støtte utsatte grupper i samfunnet, forklarer administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.

NKF fremhever i sitt svar behovet for bedre forvaltning av kommunale boliger. De peker på at kommunale leietakere ofte har vedtak om hjelpetjenester som må integreres i leieavtalen. Dette er avgjørende for leietakers helse, bomiljøets kvalitet, og for å unngå skader på eiendommen.

Internkontroll og tverrsektorielt samarbeid

Krav om internkontroll i kommuneloven skal sikre tverrsektorielt samarbeid og systematisk risikohåndtering. NKF påpeker at utfordringer ofte oppstår når svakheter i samarbeidet ikke blir fanget opp før en uønsket hendelse inntreffer. – Dette kan føre til ansvarsforhold for kommunen ved alvorlige hendelser, forklarer NKF-direktøren.

Håndtering av avtalebrudd

– Når leietakere bryter avtalen om oppfølgingshjelp, gir dagens lovverk ikke kommunen tilstrekkelig handlingsrom til å håndtere slike situasjoner, ettersom brudd på oppfølgingstilbudet ikke regnes som et brudd på husleieavtalen. Dette kan føre til økt risiko for både leietaker og bomiljøet, forklarer Kierulf.

For å bedre situasjonen foreslår NKF at husleieloven bør gi kommunene et handlingsrom som tillater en kombinasjon av husleieavtale og oppfølgingsavtale. Dette vil bedre ivareta både kommunens og de utsatte gruppenes interesser.

– Alternativt foreslår vi juridiske avklaringer i loven som kan støtte opp under denne kombinasjonen gjennom andre direktiv, avslutter Kierulf.

Boligforvaltning på programmet 7. mai

Boliger for fremtiden er årets beste konferanse for kommunale boligforvaltere, og du kan bli med digitalt eller fysisk.

Nok boliger for fremtiden 2024