Drivhus

Finnøy kommune

Gass gir vekst til drivhusnæringen

I mai 2004 la Lyse gassrør til Ryfylkeøyene Finnøy, Talgje og Fogn. Lyses satsing på naturgass har gitt nye muligheter for vekst og utvikling på Ryfylke-øyene. Gassen gir næringslivet mulighet til å starte ny virksomhet og til å styrke konkurranseevnen til eksisterende virksomhet.
Drivhus
Veksthusnæringen på Finnøy så store fordeler med å ta i bruk naturgass. Foto: Ørjan E. Omdal
Av red

Veksthusnæringen på Ryfylkeøyene så store fordeler med å ta i bruk naturgass og nye drivhus i kommunen er under planlegging. Gassen er ideell for å dekke oppvarmingsbehovene i veksthusnæringen og CO2 brukes som gjødning. Ved bruk av CO2 som vekstfremmende middel oppnås ca tjue prosent økt produksjon. Samtidig gir bruk av gass minimale utslipp av NOx. Flere kyllingprodusenter på Finnøy så også store muligheter med bruk av gassen til oppvarming av kyllinghusene. Sammenliknet med alternativene olje eller propan ga gassen økonomiske fordeler.
Dugnad_640x480
Interessen fra gassbrukere på Talgje var upåklagelig. Idrettslaget gikk i gang dugnad for å få lagt gassrør på øya. Foto: Ørjan E. Omdal

Fornøyde gassbrukere
- Alle gartnerne på de tre øyene Finnøy, Talgje og Fogn har tatt i bruk naturgass mens veksthusene på Sjernarøyene og Ombo bruker propan, sier leder for Finnøy Energilag, Arne Torgersen.

Han forteller at veksthusnæringen på Ryfylkeøyene presset hardt på for å få naturgass i rør. Da Lyses gass sjørør ble lagt fra Kårstø til Risavika i Sola kommune, ble det lagt et grenrør til Rennesøy og gassen ble videre fordelt i et landnett og sjørør herfra.

 - De fleste gartnerne brukte propan og så det som en stor fordel å få gass i rør framfor propan i bulk, sier Torgersen.

– Vi så dette som mer framtidsrettet både på grunn av stabilitet og tilgjengelighet. Dessuten var prisen på gass gunstigere enn alternative energikilder. I følge Torgersen er alle gartnerne svært godt fornøyde med bruk av naturgass. Stabiliteten i leveringen har vært hundre prosent og kundeforholdet til Lyse er svært godt.

– Det er et rent produkt uten soting og miljømessig det beste alternativet vi har. Store deler av utslippet av CO2 blir brukt som vekstfremmende middel. I vår næring vil vi framstå som «grønne» og derfor betyr det mye for oss å bruke det beste miljøalternativet, mener Torgersen.

Kommunalteknikk nr. 1-2008

Båt farkost for sjøledning
Det ble tatt i bruk en helt spesiell leggemetode som aldri har vært prøvd før i ved legging av gassrør til Finnøy, Talgje og Fogn. I forhold til ordinær rørlegging med et spesialfartøy var løsningen økonomisk svært gunstig. Det spesielle ligger i at det ble brukt en nedsenkingsmetode av røret som gir like god styring som ved rørlegging med spesialfartøy. Leggemetoden gir en god presisjon i leggingen og ujevnheter i terrenget på sjøbunnen kan unngås. Foto: Ørjan E. Omdal