Bygg21 / KMD

Gullhammeren 2018 er delt ut

Under Det store byggemøtet onsdag 17. oktober ble Gullhammeren fra Bygg21 delt ut. Blant vinnerne var sykehuset i Vestfold og Omsorgsbygg Oslo KF.

Det var kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland som sto for utdelingen.

Prisen er opprettet for å synliggjøre gode eksempler på personer, prosjekter og virksomheter som bidrar til å bringe bygge- og eiendomsbransjen framover.

De ti nominerte var plukket ut blant et stort antall kandidater, og plassert parvis i de fem kategoriene der Bygg21 etter oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet utreder og deler Beste praksis for prosjekter i bygge- og eiendomsbransjen: Plan- og byggesak, samhandling, kompetanse, industrialisering og kvalitet/bærekraft. Nominasjonene har kommet fra de fem arbeidsgruppene av erfarne bransjefolk som har utredet Beste praksis på de fem områdene. Disse har også fungert som jury.

Avstemningen under utdelingen ble gjort via SMS fra de fremmøtte.

Kvalitet og bærekraft

 - Det hjelper ikke dersom brukerne ikke er fornøyde, så vi har lagt mye vekt på helse, miljø, trivsel. Derfor har vi sett på ferdigstilte prosjekter der brukertilfredshet er klarert, sa juryleder Katharina Bramslev som er daglig leder i Grønn Byggallianse.

Vinner av Gullhammeren for kvalitet og bærekraft ble Lia barnehage i Oslo. Barnehagen er bygget av Omsorgsbygg Oslo KF.
GH alle vinnere.jpg
Alle vinnerne av Gullhammeren 2018 sammen med Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 
«Omsorgsbygg Oslo KF har i forbindelse med gjennomføringen av prosjektet Lia barnehage hatt et helhetlig miljøfokus, noe som har resultert i et ekstraordinært godt klimaregnskap og fornøyde brukere.

Bygget, som ble ferdigstilt i 2018, er et plusshus med store batteribanker slik at utnyttelsen av solenergien gir et betydelig positivt bidrag til lavere driftskostnader.

Bygget har stor takhøyde som bidrar til god luftkvalitet og har godt dagslys og utsyn. Bygget er BREEAM – sertifisert.

Prosjektet har også gått foran som en av de første fossilfrie byggeplassene i Norge. Bruk av innovative metoder har redusert masseutgraving og dermed også en del transport.

Bruk av prefabrikkerte elementer har bidratt til kort byggetid og gitt mindre avfall på byggeplass. Bygget er også bygget innenfor budsjett.

Utslippskuttene analyseres og erfaringene spres aktivt gjennom et nasjonalt forskningsprosjekt.

Omsorgsbygg Oslo KF setter klare bærekraftsmål og standard for Beste praksis for kvalitet og bærekraft med stor overføringsverdi for alle sine nybygg.»

Industrialisering av byggeprosjekter

- Vi har sett på måten man organiserer seg på, flyt, teknologi og automatisering. Måten vi jobber i byggeprosjekter på handler om de tre T’ene: Tidlig, tidlig og tidlig. Det er viktig å sette seg klare mål og få med alle på laget for å hente ut alle gevinstene, sa leder av juryen Tonje Værdal Frydenlund som er daglig leder i Snøhetta.

Vinneren i kategorien industrialisering av byggeprosjekter ble Sykehuset i Vestfold HF, Tønsbergprosjektet
GH Vinner Tonsbergprosjektet.jpg
Monica Mæland deler ut Gullhammeren til Vestfold sykehus HF. Foto: Lene Kristin Hollseter.

I begrunnelsen for nominasjonen heter det: 

«Sykehuset i Vestfold HF har i Tønsbergprosjektet tatt aktive grep og satt seg ambisiøse mål som byggherre for å forbedre informasjonslogistikk og digital samhandling i prosjektet.

Tønsbergprosjektet har etablert Beste Praksis gjennom å utfordre leverandørene til å ta i bruk standarder som RFID (Radio Frequency Identification) eller SGTIN (Serialised Global Trade Item Number), som er en metode for å lagre og hente produktdata ved hjelp av små enheter/brikker. Da vil man kunne følge produkter og løsninger gjennom hele verdikjeden, fra planlegging til prosjektering, bygging og drift.

Sentralt i utviklingen er å etablere egenskapsinformasjon i BIM på en standardisert, strukturert og effektiv måte, som enkelt skal kunne brukes av alle aktørene i prosessen.

Tønsbergprosjektet setter standard for andre med sin åpne og inviterende kommunikasjon og sitt fokus på driftsrelaterte behov og løsninger.»

Les om alle vinnerne på Bygg.no

GH folk.jpg
God stemning på byggemøtet: Knud (rådgiver, Norsk Kommunalteknisk Forening), Jon Sandnes (Adm.dir., BNL), Katharina Bramslev (Daglig leder, Grønn byggallianse), bak Carl Otto Løvenskiold (Adm.dir., Løvenskiold-Vækerø), Sverre Tiltnes (Direktør, Bygg21) og Jon Gangdal (Journalist). Foto: Lene Kristin Hollseter.