Figur som viser hvilke volumer som kommer av masser fra store prosjekter i Oslo-regionen. Slike volumer krever god planlegging for å håndtere. Foto: Norconsult

Figur som viser hvilke volumer som kommer av masser fra store prosjekter i Oslo-regionen. Slike volumer krever god planlegging for å håndtere. Foto: Norconsult

NKF veg og park

Hvordan kan vi gjøre om overskuddsmasser fra avfall om til en ressurs?

I en verden hvor bærekraft stadig vinner større betydning, står bygge- og anleggsbransjen overfor utfordringer med effektiv ressursutnyttelse. Under Kommunevegdagene i Bergen vil Ingvild Helland fra Bærum Ressursbank snakke om viktigheten av fellesløsninger for massehåndtering. Med innsikt fra Bærum Ressursbank, kaster vi lys på hvordan en mer sirkulær økonomi kan oppnås i byggebransjen. 

Helland påpeker at prosjekter ofte opererer isolert fra hverandre, noe som fører til at overskuddsmasser ender på deponi i stedet for å bli anvendt der det er behov.

– Masser som tas ut av prosjekter er i utgangspunktet et næringsavfall, og dette skal på deponi hvis det ikke finnes andre bruksmuligheter. Det å vite om andres behov er derfor viktig for mer sirkulær masseforvaltning, forteller Helland. 

Bærum Ressursbank: pioner i gjenvinning og nyttiggjøring

Støttet av klimasatsmidler fra Miljødirektoratet, arbeider Bærum Ressursbank intensivt for gjenvinning av overskuddsmasser fra diverse prosjekter. Med initiativet om å etablere regionale fora, sikter de mot å opprette en nasjonal arena for samarbeid og ressursdeling. 

Med bakgrunn i miljø- og vannressurser fra NMBU og nærmere to tiår hos Norconsult er Helland nå innleid som prosjektleder for Bærum Ressursbank, hvor hun anvender sin ekspertise for å forme fremtidens masseforvaltning. 

Dette er massehåndtering i praksis

Hvordan oppnår man da en mer bærekraftig håndtering av masser? Helland mener nøkkelen ligger i tilgjengeligheten til mellomlagringsarealer og nødvendige endringer i forurensningsregelverket.  

– For eksempel må arealer reguleres til mellomlagring slik at vi kan benytte slike arealer uten spesifikke tillatelser fra forurensningsmyndighetene. Innen vi får til dette finnes det gode digitale markedssystemet vi kan benytte, og så er samhandling mellom prosjekter viktig, avslutter Helland. 

Bærum Ressursbank til Kommunevegdagene i Bergen

Vi gleder oss over at Ingvild Helland kommer til Bergen for å forklare hvordan vi kan jobbe med å omgjøre overskuddsmasser fra avfall til ressurs.   

Hele programmet og påmelding finner du her. 

Kommunevegdagene 2024 bergen header.png