Kommunevegdagene 2020

Kommune har skiftet ut over 5000 lysarmaturer

Bærum kommune har skiftet ut ca. 5 000 gamle og ineffektive kvikksølvarmaturer, og fått på plass et nytt og fremtidsrettet system for styring av disse

Smart gatelys - Fremtidens utendørsbelysning er på plass

I stedet for kun å skifte ut disse gamle armaturene til moderne LED-armaturer, har Bærum kommune samtidig også gått til anskaffelse av et moderne og fremtidsrettet administrasjons- og styringssystem. Ved hjelp av dette systemet kan man «snakke» med hver enkelt lysarmatur, og bestemme når den skal lyse, om den skal dimmes ned, eller gi mer lys, og samtidig få vite om det er feil på armaturet, hvor mye lys den gir ut, samt hvor mye strøm den bruker.

2018 er starten på en ny tidsregning for utendørsbelysningen i Bærum kommune og innen 2022 vil all utendørsbelysning i Bærum kommune være knyttet opp mot det nye systemet, levert av Datek Light Control.

Hovedgevinsten ved et slikt system er å spare strømutgifter, gi beboerne rett lys til rett tid, ta miljøet på alvor, og bedre lyskvaliteten for Bærums innbyggere. I systemet ligger det også muligheter for andre SmartCity-tjenester.

«Den sorte boksen» i lysarmaturet kan overføre signaler og data om luftkvalitet, trafikktelling og trafikkinfo, som for eksempel parkeringtilgjengelighet. Den kan også overføre data fra overvåkningskamera, og systemet kan også motta kommandoer rett fra publikum, eller for eksempel politiet. Det er heller ikke utenkelig at publikum selv kan styre lyset, om ikke av og på, så i hvert fall opp og ned.  

Kort om lysprosjektet:

  • Bærum kommune har anskaffet et felles styringssystem for utendørsbelysning
  • Styring på armaturnivå er den foretrukne måten å styre utendørsbelysning i Bærum kommune
  • Ca. 5000 lysarmaturer i kommunen er allerede skiftet ut (Vei og trafikk, Natur og Idrett, Eiendom)
  • Etablert kommunikasjonsnett kan benyttes til andre formål (f. eks. kommunikasjon med sensorer)

 

Bli med på årets Kommunevegdager og få en full gjennomgang av dette spenennde og innovative prosjektet. Vi får besøk av Kirill Semenov fra Bærum kommune som vil fortelle deg alt om prosjektet. Se hele programmet og meld deg på her