På forespørsel

LCC - LIVSSYKLUSKOSTNADER

Innføringskurs i LCC - Livssykluskostnader

Omtale
Dette kurset er opprettet med bakgrunn i et ønske om å bidra til økt kompetanse om livssyklus-kostnader innen fagområdene bygg, anlegg og eiendomsforvaltning.
Direktoratet for forvaltning og IKT Difi har i samarbeid med LCC Forum laget grunnmoduler for en slik opplæring.
Lov og forskrift om offentlige anskaffelser stiller et klart krav om livsløpsvurderinger ved planlegging av anskaffelser. Systematiske vurderinger av livsløpskostnader ved investering i BAE vil bidra til en langsiktig og bærekraftig bygningsmasse. Kompetansenivået er lavt, og erfaringene med å foreta slike analyser er nesten ikke-eksisterende. Dette gjelder både hos politikere og ledelse, offentlig og private prosjektledere og leverandører.
Difi har laget verktøy og temasider om LCC som gir en grunnleggende innføring i hva LCC er, og på hvilken måte det er relevant i offentlige anskaffelser. Det finnes en rekke verktøy tilgjengelig for å gjøre analyser. Målet med kurset er å gjøre deltakerne kjent med innholdet i LCC. Kursmateriellet består av kompendium, presentasjoner og filmer.

Arbeidsform: Kurset veksler mellom foredrag i plenum, og gruppearbeid

Mål med kurset:
•    Hva er LCC og hva kan vi bruke det til?
•    Hva ligger i bunn/basic - erfaringstall
•    Nåverdibetraktninger.
•    Verktøy og hjelpemidler

Målgruppe:
Beslutningstakere, byggherrer, rådgivere, prosjektledere og forvaltere innen offentlig eiendoms-forvaltning med behov for kunnskap og forståelse om livsløpsplanlegging og totaløkonomi i et livsløpsperspektiv – LCC.

Foredragsholdere:

Siv Ing. Håkon Kvåle Gissinger, Rambøll Norge AS
Gissinger har lang erfaring med LCC-beregninger fra sin flerårige praksis fra store byggherrer som Statsbygg, Felleskjøpet Trondheim, Trondheim kommune og Rambøll.  Gissinger har også hatt flere engasjement/ansettelsesforhold v/NTNU, hvor forelesninger, og utarbeidelse av prosjektoppgaver og eksamensoppgaver innenfor LCC har vært et viktig tema.
I slutten av 2012 fikk Rambøll, i oppdrag fra Difi, å utarbeide er grunnkurs i LCC. Gissinger ledet dette arbeidet, og har dermed inngående kjennskap til kursinnholdet.
Gissinger er en mye brukt kursholder blant annet for NBEF, NTNU og HIOA.

Harald Andersen, Fagerstrand Consulting/NKF
Andersen har jobbet med eiendomsforvaltning i kommuner fra 1995-2010, først i Våle og deretter i Re kommune. Andersen har erfaring som FDV-avdelingsleder med spesialkompetanse innen renhold, og som kommunens innkjøpsansvarlig. Han er offentlig godkjent innkjøper og jobbet i Vestfold Offentlige Innkjøpssamarbeid VOIS, fra 2010-12.
Harald Andersen er opphavsmann for IK-bygg (nå www.ikbygg.no), og har i tillegg bidratt til to NKF-temahefter innen renhold.
Siden september 2012 har Andersen vært engasjert som NKF nettverkssekretær for bl.a. Storbygruppen som samler eiendomssjefene i landets største byer. Totalt har han ansvar for 14 nettverk. Andersen har vært NKFs representant i Difi’s referansegruppe for utviklingen av tidlig LCC-kurset.

Program:

Last ned program her