Illustrasjon/foto: Haugesund kommune

Styreleder NKF plan og miljø, Kent Geirmund Dagsland Håkull. Illustrasjon/foto: Haugesund kommune

Styreleder

NKF plan og miljø i 2024

Øverste prioritet for fagområdet plan og miljø er å bidra til kommunenes respons på både de ulike stedlige og strukturelle utfordringene som gjør det vanskelig å nå egne målsetninger for en bærekraftig utvikling.


Kent Geirmund Dagsland Håkull
Styreleder NKF plan og miljø
kent.hakull@haugesund.kommune.no


Dette er spesielt krevende i en tid der miljømessige, klimatiske, demografiske og økonomiske innskrenkinger på handlingsrommet skaper mye stress. Her er det en god mulighet for fagområdet å bygge en kultur for kollegial støtte i en tid der vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt, samtidig som samfunnsutviklingen er på full fart forbi tålegrensene og inn i en svært ustabil fremtid. Helt konkret betyr dette for eksempel å bidra til at hver kommune er bevisst viktigheten av styringsdokumentet som bidrar til en lokalt relevant, forankret og troverdig historiefortelling, som fostrer kollektivt samarbeid i kommunen og lederstøtte til løsningsforslag som bidrar til nødvendig måloppnåelse.   

Å utvikle og dele løsninger for effektivisering gjennom god bruk av rutiner, lovverk og planverktøy er en viktig utfordring for fagområdet å løse. Dette er ressurskrevende arbeid. Her står NKF plan og miljø i en unik posisjon, da medlemmene i stor grad sitter på erfaringene, utviklingen og iverksettingen av det som trengs for å nå målsettingen. Fagområdet trenger stadig mer erfaringsutveksling gjennom nettverk og deling av anbefalinger.   

Som mange andre fagområder er det også innen fagområdet plan og miljø vansker med å få tilstrekkelig med kvalifiserte kandidater til ledige stillinger, og da spesielt utenfor de større byene. Innen planlegging betyr det å både være fleksibel og bevisst hvilken fagbakgrunn som prioriteres for ulike stillinger, uten å gi slipp på de faglige kravene som kreves for å kunne utøve rollen. Her er det gode muligheter for fagområdet å bidra enda mer til kompetanseoverføring og -heving internt i og på tvers av kommunene.   

Samarbeid på tvers av fagområder er avgjørende for å nå bærekrafts målene og tilpasse seg den tiden vi står i. Dette gjelder på ulike nivå, innen organisasjoner (inkludert NKF), på tvers av organisasjoner, innenfor kommuners tjenesteområder og på tvers, mellom myndighetet og mellom kommunen og private grupper og interesser. Innen vårt fagområde betyr det å innta både en kommunikativ rolle der mulig og en ekspert rolle der nødvendig.   

Fagområdets unike posisjon i samfunns- og arealutviklingen, så vel som internt i kommunens administrasjon, handler om å veksle mellom en vitende og spørrende posisjon gjennom prosessene. Her kan NKF tilby enda flere og bedre nettverk for å støtte kommunene i deres arbeid, og spesielt der prosesser har kjørt seg fast.

Trykk her for påmelding til Tromsøkonferansen 2024!

Tromsokonferansen 24 Header.png