Johannes Devik Brekke

Ny medarbeider i administrasjonen

Johannes (32 år) er ansatt som rådgiver i NKF, jobber med NKF byggesak og NKF plan og miljø
Bakgrunn: Bachelorgrad i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo, (samfunnsvitenskapelig) Mastergrad i by- og regional planlegging fra London School of Economics.

Johannes_Devik_Brekke1_450

Har jobbet seks år i Nærings- og handelsdepartementet – nå Nærings- og fiskeridepartementet. De siste tre årene har jeg vært taleskriver på heltid for næringsminstrene Trond Giske og Monica Mæland – en veldig variert, hektisk og morsom jobb jeg har lært mye av! Har jeg jobbet i administrasjonen i NKF siden slutten av august.

 

Hvordan ser din arbeidsdag ut?
Jeg har ikke full oversikt enda, men hovedansvaret mitt i førsteomgang blir å følge opp og støtte styrene i NKF byggesak og NKF plan og miljø. Da handler det om alt fra å være sekretær for de to styrene til å arbeide med de årlige konferansene i Tromsø og på danskebåten, og til høringsuttalelser på de ulike fagfeltene. I tillegg håper jeg å kunne bruke bakgrunnen min til å bidra litt med kommunikasjons- og samfunnspåvirkningsarbeid. NKF, og fagområdene medlemmene i NKF arbeider med, både fortjener og behøver mer oppmerksomhet.

Hva ser du på som de største utfordringene i framtida for ditt fagfelt?
I kommunalteknisk sektor er en av de største utfordringene å ta vare på og videreutvikle kompetansen innen de kommunaltekniske fagene i en periode hvor mange kloke hoder går ut i pensjon og hvor kampen om de nyutdannede er knalltøff. Nå er vi inne i en periode hvor mange av de store ingeniørarbeidsgiverne sier de vil redusere arbeidsstokken. Da er det viktig at kommunene er på banen og viser frem hvilke spennende og varierte utfordringer som ligger i kommune-Norge.
En annen ting er deling av kompetansen som allerede er på plass. De som arbeider i de tekniske avdelingene rundt om i kommune-Norge har veldig mye å lære bort til hverandre og jeg håper at enda flere vil ta i bruk mulighetene som ligger i NKF-systemet. Her tror jeg det er muligheter for å legge til rette for enda mer kompetanse- og erfaringsdeling enn i dag.

Hvordan tilegner du deg ny kompetanse?
Jeg tenker som så at all kunnskap er god kunnskap. Det finnes noe å lære omtrent overalt, av alle slags folk, av film, teater og romaner og av fagbøker, tidsskrifter, blogger, aviser, kurs og konferanser. Av og til kan det nok være nyttig å være litt mer målrettet i informasjonstilfanget, men er man litt interessert i det meste, da bør man vel også være åpen for det meste.
En annen ting er at jeg tror at enda flere bør bli enda flinkere til å tenke enda mer på tvers. For å si det litt flåsete: Tverrfaglighet har kommet for å bli. På enkelte fagområder har man tenkt ut veldig mye smart som også kan være nyttig innenfor andre fagområder. Jeg tror det ligger et stort innovasjonspotensial i å få flere fagfolk til å møtes på tvers av fagdisipliner og i å ta i bruk «gammel» kunnskap på nye områder.

Hvorfor valgte du ditt fagfelt?
«Det må være gøy å jobbe med noe som engasjerer folk!», tenkte jeg og valgte samfunnsgeografi og -planlegging. Da jeg vokste opp pågikk det flere store lokaliseringsdebatter i hjembyen min Molde, og debatten gikk høyt både i avisa og rundt kjøkkenbordet om hvor for eksempel Moldes nye fotballstadion burde ligge. Nå er det fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal som er den store lokaliseringsdebatten i hjemtraktene.
En annen faktor var at da jeg valgte studier, så deltok jeg i et Fredskorpset UNG-program på Sri Lanka og bodde ute på landsbygda der nede. Der lært jeg mye om hvor mye god samfunnsplanlegging og infrastruktur kan ha å si for hverdagen til folk. Det er vel først når det ikke er vann i springen eller det ikke finnes gode helsetjenester i nærheten at du skjønner hvor viktig god samfunnsplanlegging og velfungerende infrastruktur er.

Hva mener du er det viktigste ”kommunalteknikere” kan gjøre for å bidra til et bærekraftig samfunn?
De må være flinke til å dele kunnskap med hverandre og jobbe sammen, på tvers av disipliner og posisjoner. Slik tror jeg vi kommer frem til de beste og mest bærekraftige løsningene. I tillegg skader nok ikke en liten dæsj idealisme, heller.
Det er viktig å gjøre en god jobb med å gi tilrådninger som er så gode og overbevisende at man får hardt krysspressede lokalpolitikere med på lasset. Politikerne trenger så gode råd som mulig.

Hvis du skulle jobbet som noe annet, hvilket yrke ville du da valgt?
I tillegg til fagene mine er jeg veldig glad i både formidling, historie og fotball. Jeg hadde nok blitt skribent i en eller annen form. Eller kanskje historiker eller bibliotekar? Ellers er jo organisasjonsadministrasjon spennende. Jeg er ganske fascinert av hvordan norsk fotball drives for tiden: Både på godt og vondt. Se på Einar Håndlykken i Odd. Han gjør en kjempejobb. Eller på hvordan man gjør gull ut av et godt utgangspunkt i Molde. Drømmejobben tror jeg kanskje er i administrasjonen i en fotballklubb i medgang…

Hvordan er forholdet ditt til fagmiljøet utenfor arbeidsplassen?
Jeg er så heldig at hele jobben min i bunn og grunn handler om å legge til rette for at andre møtes og lærer av hverandre i større fagmiljøer enn «bare» sin egen arbeidsplass. Dette ser jeg på som en spennende og veldig viktig oppgave, og jeg gleder meg til å bli kjent med flere rundt i NKF-systemet. Jeg vil gjerne oppfordre folk til å komme med innspill og ønsker om hva slags typer møteplasser de ønsker seg fremover!

Når du tenker deg tilbake, hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Kanskje enda mer GIS? Det slo meg som noe av det mest matnyttige vi var borti på Blindern i alle fall. Ellers preges både samfunnsgeografi- og samfunnsplanleggingsutdanningene av at de består av veldig mange ulike fag – og man har stor frihet til å velge hva man ønsker mer av underveis.
Videre tenker jeg jo også at utdanningen aldri tar slutt. Vitnemålet er først og fremst et papir som garanterer et minimumsnivå av ferdigheter for andre som, forhåpentligvis, skal gi deg din første jobb. Alle fortsetter vi jo forhåpentligvis å lære livet ut. Om jeg finner ut at det er noe viktig som mangler i utdanningen min og som jeg burde lære mer om, så er det vel bare å sette i gang? Gå på kurs eller snakke med andre som kan mer!

Hvem kunne du tenke deg å legge brostein sammen med en dag, og hvorfor ?
Det er kanskje et litt pussig svar, men jeg er fryktelig interessert i fotball generelt og selvfølgelig Molde fotballklubb spesielt. Med fare for at ingen av oss hadde vært særlig gode til å legge brostein, så kunne jeg tenkt meg å legge brostein med administrerende direktør i Molde fotballklubb, Tarje Nordstrand Jacobsen, og fotballagent Jim Solbakken. Er fryktelig nysgjerrig på nøyaktig hvordan min absolutte favorittfotballklubb Molde FK er drevet – og på detaljer om hvordan det internasjonale fotballspillermarkedet fungerer. Som en ekstremt god nummer to kommer Geir Lundestad, sekretær i den norske Nobel-komiteen. Det hadde vært gøy å få litt innblikk i prosessene som har ledet frem til Nobel-prisene som har vært delt ut i hans tid som Nobelkomité-sekretær. Jeg er redd det hadde blitt ganske humpete lagt brostein av dette her....