SINTEF

Sett høye mål når blokka oppgraderes

Ambisiøs energioppgradering av boligblokker gir lavere klimafotavtrykk enn enkel oppgradering, også når man regner med utslipp fra produksjon av byggematerialene. Det viser beregninger fra SINTEF.

Forskere ved SINTEF har beregnet klimafotavtrykket fra byggematerialer ved ambisiøs oppgradering av boligblokker fra 1970-, 1980- og 1990-tallet. Resultatene presenteres i to nye rapporter.

– Mange av boligblokkene fra 80- og 90-tallet får behov for oppgradering de nærmeste årene. Vi står derfor overfor en stor mulighet til å velge de løsningene som vi vet gir lavere CO2-utslipp over tid. Hvis vi ikke utnytter muligheten nå, vil det være 20-40 år til neste gang det blir aktuelt, sier seniorforsker Christofer Skaar i SINTEF.

Kan redusere utslippene med 50 prosent årlig
Forskerne ved SINTEF har beregnet dagens energi- og klimafotavtrykk for tre boligblokker: en blokk fra 1970-tallet som allerede har gjennomgått en oppgradering, en typisk boligblokk fra 70/80-tallet og en typisk boligblokk fra 80/90-tallet. I tillegg har de sett på hvordan ulike oppgraderinger vil påvirke bygningenes klimafotavtrykk. Utslippene fra produksjon av byggematerialer er tatt med i regnskapet.

Beregningene viser at energiambisiøs oppgradering vil redusere CO2-utslippet fra disse bygningene i framtiden.

Les hele saken på SINTEF sine hjemmesider.