Pressemelding

Status på arbeidet med ny VA-norm og beste praksis blader

Vi har tidligere informert om den nye strategien for fremtidens VA-norm og beste praksis blader, som er vedtatt av Norsk kommunalteknisk forening (NKF) og Norsk Vann.

Stiftelsen VA/Miljø-blad arbeider fortsatt med opphør av stiftelsen, mens Norsk Vann sammen med det nye «Rådet for VA-normen», arbeider for fullt med å utvikle den nye normen, med tilhørende beste praksis blader. Arbeidet går ut på å samle de to produktene norm og VA/Miljø-blad, til et mer integrert produkt. En felles nettløsning for begge produkter vil gi flere muligheter enn hva de to nettsidene har gitt til nå. Det blir kvalitetssikring av normteksten, presisering av grensen mellom kommunen som eier av vann- og avløpsanlegg og kommunen som myndighet, bedre tilknytning til Norsk Vanns øvrige produkter og lenker til aktuelt lovverk, for å nevne noe.

Det er normen, og VA/Miljø-bladene med en naturlig tilknytning til normen, som er prioritert i første omgang. De resterende VA/Miljø-bladene står for tur de også, men først etter at vi har god kontroll på normarbeidet og den nye hjemmesiden. VA/Miljø-bladene driftes foreløpig videre av Stiftelsen VA/Miljø-blad.

Vi hadde opprinnelig planlagt at det nye produktet skulle være ferdig til 1. januar 2019. Vi er opptatt av at vi skal få god brukermedvirkning underveis, og vi ønsker å levere et produkt av god kvalitet. Vi ser også et stort potensial i norm og beste praksis blader, og ønsker å gjøre en bredere vurdering av mulighetene og legge til rette for videreutvikling også i framtiden. Dagens norm vil derfor leve inntil videre, i alle fall ut det neste kalenderåret. Vi vil komme tilbake med mer informasjon så snart vi vet mer om ferdigstillelse av det nye totalproduktet.

Som tidligere beskrevet er VA/Miljø-bladene nå gratis og fritt tilgjengelige på va-blad.no. Foreløpig finansieres bladene av oppsparte midler i stiftelsen, fram til avvikling av stiftelsen. Parallelt arbeider Norsk Vann med utvikling av både norm og integrerte beste praksis blader. Det du som kunde av VA-norm vil merke av endringer i 2019, er at fakturaen for VA-normen nå kommer direkte fra Norsk Vann. Vi arbeider med å få på plass ny prispolitikk, som en konsekvens av at Norsk Vann nå skal ha ansvar for og utvikle både norm og beste praksis blader.

Har du spørsmål eller innspill til utviklingsarbeidet kan du ta kontakt med Astri Fagerhaug eller Gjertrud Eid.

 

Hamar. 13.09.18

 

Toril Hofshagen, direktør, Norsk Vann
Torbjørn Vinje, direktør, Norsk Kommunalteknisk Forening
Ann May Berg, styreleder, Stiftelsen VA/Miljø-blad
Knut Bjarne Sætre, leder, Rådet for VA-norm

 

3 logoer NV NKF VA.png