NOU høringsmøte

Norsk Kommunalteknisk Forening

Åpent høringsmøte: På trygg grunn – Bedre håndtering av kvikkleirerisiko

– Det er flere gode forslag å stille seg bak i NOUen, men dersom vi skal etterleve alle pliktene som NOUen legger opp til blir det mange nye oppgaver i norske kommuner, sier seniorrådgiver Iren Meli Lundby etter det åpne høringsmøtet til NKF om Gjerndrumutvalgets rapport: På trygg grunn – Bedre håndtering av kvikkleirerisiko. 

Seniorrådgiver i NKF, Iren Meli Lundby, gikk sammen med flere medlemmer gjennom deler av NOUen for å få innspill før høringsfristen går ut fredag 19. august. Det er Gjerdrumutvalget som har levert rapporten som nå er på høring. 

I det åpne høringsmøtet deltok både store og små kommuner. Administrerende direktør Kirsti Kierulf er glad for at kommunene stiller opp i åpne høringsmøter, men skulle gjerne sett enda flere medlemmer på deltakerlisten. 

– Jo flere medlemmer som deltar på høringsmøtene hos NKF, desto bedre blir høringssvarene. Kommunene som var med hadde svært gode innspill som vi tar med oss i det videre arbeidet med høringen, sier Kierulf. 

Kommunenes mange nye oppgaver ble et diskusjonstema i høringsmøtet. 

– Det er bare å erkjenne at dersom vi skal sette hele NOUen ut i praksis, så vil det medføre mange nye oppgaver for norske kommuner, forteller Lundby. 

Utredningsplikt, informasjonsplikt og helhetlige ROS-analyser er bare noen av de tiltakene som kommer til å skape mange nye oppgaver for kommuner.  

– Det er flott at kommunene vil ha anledning til å leie inn kompetanse, men med melder seg da noen andre spørsmål: Hvordan skal dette finansieres? Har alle norske kommuner den kompetansen som trengs for å leie inn, spør Lundby. 

Lundby peker på at NOUen er svært omfattende. – Den inneholder veldig mange tiltak for veien videre. Nå skal vi se på innspillene som kom i det åpne høringsmøtet og jobbe videre med å sette dette sammen til et helhetlig svar på vegne av kommunesektoren. 

NOU under fagkonferansen for plan og byggesak

Representant Ketil Matvik Foldal fra Gjerdrumutvalget kommer for å snakke om arbeidet med NOUen som er gjort i etterkant av kvikkleireskredet som rammet Gjerdrum i 2020.

Fagkonferansen for plan og byggesak er en praktisk rettet konferanse av, og for, norske kommuner. Hele programmet og påmelding finner du her. 

Fagkonferansen 22 header.png