Adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Chris Caspersen

Adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Chris Caspersen

Norsk Kommunalteknisk Forening

Budsjettavtalen: Klimasats er tilbake

Denne uken ble budsjettavtalen landet mellom AP, SP og SV.
– At Klimasats-midlene er hentet inn igjen er godt nytt for klima- og miljøarbeidet i norske kommuner, sier administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.

Klimasats midlene, som i 2022 utgjorde 250 millioner kroner, er i budsjettavtalen satt til 100 millioner kroner. Det betyr at norske kommuner, også neste år, kan søke om støtte til klimaomstilling og utslippskutt.

– På den annen side kuttes det i Husbank-ordningen som skulle gi tilskudd til energitiltak i kommunale bygg, forteller Kierulf til kommunalteknikk.no. – Det er fortsatt litt tidlig å si hvordan dette spiller seg ut, for Enovas energi og klimafond har fått 850 millioner ekstra i budsjettavtalen.

Husbanken-ordningen var i opprinnelig budsjett berammet til 333,5 millioner kroner men er nå skalert ned til 200 millioner kroner.

Noe redusert bevilgning til flom og skred

Budsjettforliket har også skrudd ned midlene til NVE, som ender opp på omslag samme bevilgning som i 2022. – Det er naturlig å stille spørsmål ved den prioriteringen i lys av årets høringsrunde rundt NOUen, forklarer Kierulf.

Kommuneøkonomi i nedgangstider

Kierulf er tydelig på at kommunene må belage seg på en stram økonomi i årene som kommer. – Det er vel bare å innse at vi må brette opp ermene de neste årene. Kommunene er nødt for å finne sammen, og i felleskap finne gode løsninger knyttet til klima, miljø, høye strømpriser og en eldrebølge.