Adm. dir. i NKF, Rune Aale Hansen. Foto: Alex Asensi

Adm. dir. i NKF, Rune Aale Hansen. Foto: Alex Asensi

Norsk Kommunalteknisk Forening

Direktørens hjørne: Fra enten-eller til både-og

Da regjeringen innførte strenge reiserestriksjoner i midten av mars og skoler, barnehager og en rekke virksomheter på dagen måtte stoppe all aktivitet, ble også NKF berørt. “Hva gjør vi nå?” 

Vi bestemte oss tidlig for å tilby digitale alternativer; både av nettverksmøter, kurs og konferanser. I en krevende tid har det derfor vært gledelig å se hvordan tilbudet er tatt imot. Mange deltakere, stor geografisk spredning og mindre tidsbruk for deltakerne.  

Allerede kan vi slå fast at en ny normalsituasjon vil kreve at vi tilbyr både fysiske og digitale møteplasser. “Enten-eller” går inn i historiebøkene. 

Den digitale kompetansen, både i organisasjonen og i kommune-Norge har tatt kvantesprang på få måneder. Dette har gjort at høringsmøter blir smidigere. Gode diskusjoner og innspill i åpne høringsmøter på nett, om blant annet Klimakur 2030 og Byggkvalitetsutvalgets rapport, er med på å sikre bred forankring i NKFs arbeid. 

I mai lanserte vi, etter flere år med målrettet arbeid, en webløsning for utarbeidelse av kravspesifikasjoner for formålsbygg. NKF prosjekthjelper gjør dette arbeidet raskere og mer effektivt enn tidligere. Allerede er det mange kommuner som har tegnet abonnement og kommet med innspill til videre utvikling av verktøyet. 

NKF er opptatt av å løfte verdien og nytten av kommunaltekniske tjenester. Det siste halvåret har vi jobbet målrettet med å presentere løsninger, identifisere utfordringer og ellers bidra i samfunnsdebatten på områder som er viktig for våre medlemmer. Vi opplever at forståelsen øker, men vi skal fortsette å synliggjøre hvor samfunnskritiske tjenester som byggesak, renhold, planlegging, vedlikehold, veg- og byggdrift er. 

Det har vært et hektisk halvår i NKF. Vi håper alle våre medlemmer, kontakter og samarbeidspartnere nyter sommeren, før vi sammen gyver løs på en høst full av pågangsmot, spennende aktiviteter og videre digitalisering. 

Alt for å bidra til å dele kunnskap for et bedre samfunn – tuftet på solide kommunaltekniske tjenester. 

Rune Aale-Hansen
Administrerende direktør
Norsk Kommunalteknisk Forening