Illustrasjon PBL 4

Norsk Kommunalteknisk Forening

Høringssvar til forslag om ny forskrift

NKF har nylig levert høringsinnspill til Kommunal- og distriktsdepartementet angående forslaget til ny forskrift om kart, stedfestet informasjon, arealformål og kommunalt planregister. Vårt innspill støtter hovedtrekkene i den nye forskriften, men vi har også pekt på viktige områder som vi mener krever ytterligere oppmerksomhet og detaljering.

Vi ser et presserende behov for en forskrift som sikrer en nasjonal tilgang til kommunale planregistre, som ikke bare vil gagne offentlig sektor, men også private aktører. Det er avgjørende at denne tilgangen ikke fører til økte kostnader for kommunene. Vi tror at tilgjengelige og gode plandata vil være en katalysator for mer effektive planprosesser, noe som kan resultere i lavere gebyrer, raskere saksbehandling og bedre måloppnåelse innenfor sentrale samfunnsområder som mobilitet og miljøvern.

I vårt høringsinnspill har vi blant annet tatt med følgende punkter:

  • Datasenter: Vi anbefaler at datasenter fjernes fra forskriften, da dette passer bedre under kategorien kraftkrevende industri.
  • Massedeponi: Vi påpeker utfordringene med å finne egnede arealer for massedeponi i tettbebygde områder og etterlyser en forskrift som fremmer bærekraftig håndtering av masser.
  • Boliger: Vi foreslår at det vurderes å inkludere flere typer formålsboliger, som omsorgsboliger, i tillegg til studentboliger, i tråd med den pågående klassifiseringen i matrikkelen.
  • Midlertidige bygge- og anleggsområder: Vi ønsker en praktisk tilnærming til håndtering av disse områdene, som reflekterer den reelle anleggsperioden.

Vi har også uttrykt bekymring for de potensielle konsekvensene av digitaliseringskravet i forskriften, og etterlyser klarhet og presisjon i definisjonen av "geodata" og prosessen med digitalisering av analoge planer.

Oversikt over høringen og høringssvar finner du her.