Foto: Arendal kommune/ Mona Hauglid.

Foto: Arendal kommune/ Mona Hauglid.

NKF veg og park

Hvordan Arendal kommune håndterte ekstremt snøfall vinteren 2024

Vinteren 2024 vil bli husket i Arendal for det rekordstore snøfallet som dekket kommunen under nyttårshelgen. Arendal, som rutinemessig forbereder seg på vinterlige forhold, fant seg plutselig i en situasjon som krevde ekstraordinære tiltak. 

Allerede i desember mottok kommunen flere oransje farevarsler om ekstreme værforhold. Fagvakter ble kalt inn, og en ekstra beredskapsstyrke ble organisert for å møte den kommende utfordringen. Arendal kommune, med sitt kommunale veinett på 290 km, er inndelt i 32 roder hvorav syv håndteres av kommunens egne mannskaper og maskiner. De resterende 25 roder er betjent av private kontraktører. En spesiell rode er dedikert til Arendal sentrum, og denne krever spesiell oppmerksomhet på grunn av dens betydning og trafikk. 

Foto: Arendal kommune/ Mona Hauglid.
Foto: Arendal kommune/ Mona Hauglid.

Snøfallet treffer

Da snøen begynte å lave ned 31. desember, var kommunen allerede i full beredskap.  

– Over natten fikk vi 68 cm, og før stormen var over, hadde totalt 130 cm snø falt. Vindstyrkene nådde opp til 18 m/s, noe som skapte utfordrende forhold for brøytemannskapene, forteller Vidar Holmsen Engh, virksomhetsleder for kommunalteknikk og geodata i Arendal kommune. 

Brøytemannskapene jobbet i 12-timers skift, og underveis ble det nødvendig å leie inn ekstra utstyr og personell for å håndtere de store snømengdene. – Kommunens flåtestyringssystem ga en kontinuerlig oversikt over arbeidet som ble utført og sørget for at ressursene ble utnyttet optimalt. På tross av utfordringene med parkerte biler, trefall og kabler over veier, lyktes vi å holde de fleste veier åpne, forteller Engh. 

Økonomisk påvirkning

Den ekstraordinære innsatsen medførte betydelige kostnader. Mens et normalt januarbudsjett for brøyting og strøing ligger på rundt 2 millioner kroner, ble utgiftene i januar 2024 åtte ganger så høye, rundt 16 millioner kroner.  

– Agderkommunene har fått bistand fra Statsforvalteren i arbeidet med å søke om å få dekket kostnadene, forteller Engh. 

Vinteren 2024 testet Arendal kommunes evne til å håndtere ekstreme situasjoner, og sørget for at byens innbyggere og tjenester kunne fortsette å fungere selv under svært krevende forhold. 

Erfaringene fra ekstremværet i vinter førte til en rekke forbedringer i kommunens beredskapsplaner, og Engh kommer til Kommunevegdagene i Bergen i juni for å fortelle om hva kommunen har lært. 


Bli med på Kommunevegdagene i Bergen, 6.-7. juni her.

Kommunevegdagene 2024 bergen header.png