Illustrasjonsbilde: pexels.com

Illustrasjonsbilde: pexels.com

Vinterdrift 2023 / 15.-16. november

Hvordan blir Vegvesenets nye handlingsplan for klimagassutslipp

Statens vegvesen går i front når det gjelder å redusere klimagassutslippene knyttet til veiinfrastrukturen. I deres ferske handlingsplan, som nylig også har vært på høring blant leverandørene, tar Statens vegvesen sikte på å redusere både direkte og indirekte klimagassutslipp med hele 55 % innen 2030. Dette vil ha konsekvenser for vegdriftskontraktene.

Til Vinterdriftskonferansen i Alta kommer Edvard Sandvik fra Statens vegvesen for å dele innsikt om den spennende og nødvendige utviklingen. 

Planen adresserer spesielt de ulike kontrakttypene som tilhører Statens vegvesens divisjon for drift og vedlikehold (DoV), og hvordan de skal nå de ambisiøse og nødvendige målene. En viktig del av planen er den dedikerte delen som omhandler vegdriftskontraktene. DoV har kontrakter spredt over hele landet, og variasjoner i markedssituasjon, tilgang til kraft, klimatiske forhold og tilgjengelighet på materiell og kjøretøy gir ulike utfordringer i forskjellige regioner.

Det blir nødvendig å implementere klimagassreduserende tiltak i enkelte kontrakter mer enn i andre for å oppnå de samlede målene. Et hovedgrep i planen er å innføre nullutslippsteknologi gradvis i ulike typer kontrakter som involverer ulike kjøretøy og maskintyper. Dette vil gi en retning for markedet og vise hvordan Statens vegvesen planlegger å utvikle det gjennom krav og tildelingskriterier.

Det er verdt å merke seg at ikke alle maskiner brukt i drift og vedlikehold for øyeblikket er utviklet med nullutslippsteknologi. Divisjonen vil derfor samarbeide tett med entreprenørene og leverandørene av maskiner og kjøretøy for å implementere denne teknologien. En viktig fase i arbeidet er å kartlegge energibehov og tilgang til kraft i de ulike kontraktene før ambisjonene om nullutslipp kan bli en realitet.

I tillegg til dette kommer en endring i anskaffelsesforskrift som krever at klima- og miljøhensyn veier minst 30 % i offentlige anskaffelser, og som trer i kraft fra 1. januar 2024. Dette vil medføre at klimahensyn vil bli avgjørende i de fleste anskaffelsene som Statens vegvesen gjennomfører. Det vil også følge med ulike klimakrav i alle anskaffelser.

Vi gleder oss til Vinterdriftskonferansen 15.-16. november.

Hele programmet og påmelding finner du her.

Vinterdrift header 23.png