IK-bygg, Excel-versjon

NKF bygg og eiendom

IK-bygg 10 år

Det hele startet med et Excel-ark, og nå feirer internkontrollsystemet IK-bygg 10 år.

IK-bygg er en forkortelse for ”internkontroll bygg” som brukes til å kartlegge byggenes tilstand og skaderisiko. Programmet er utviklet i samarbeid med kommuner og tilsynsmyndigheter og er eiendomsforvalterens verktøy for å kommunisere byggets tilstand med brukere, eier og tilsynsmyndigheter. 120 kommuner abonnerer på IK-Bygg. Blant abonnentene finnes også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og tre fylkeskommuner.

IMG_5291
Bjørn Eng og Yngve Bakken bruker IK-bygg i Østre Toten kommune

Kommunikasjonsverktøy

Østre Toten kommune er en av de 120 kommunene som har benyttet IK-bygg i flere år. Avdelingsingeniør Yngve Bakken mener at IK-bygg har bidratt til å bedre oversikten over bygningsmassens tilstand.

-Vi bruker IK-bygg til den årlige tilstandskartleggingen og rapporteringen på byggene våre. Dette har hjulpet oss til å få en bedre oversikt over hvordan vi ligger an i dag og hva som må gjøres fremover, sier Bakken

-I Østre Toten kommune fordeler vi oppgaver internt i kommunen med IK-bygg som verktøy. Byggets brukere, administrasjonen og operatørene har alle tilgang på IK-bygg. I tillegg bruker vi IK-bygg til bestilling av oppdrag fra eksterne firma vi har rammeavtaler med.

Gjennom IK-bygg sender administrasjonen i Østre Toten ut enkle skjema om blant annet inneklima som brukerne selv fyller ut. Dette er med på å skape delaktighet og interesse og innsikt i hvordan inneklimaet oppleves. Det er igjen grunnlag for forbedringer.

-Når vi har gjennomført tilstandsregistreringen av bygget får brukerne tilsendt tilstandsrapporten som de har bidratt med å utarbeide. Det er kommunestyret som vedtar hovedplanene våre og får tiltaksplaner i retur til budsjettprosessen. Vi har målsetning om, og vedtak på, at de skal ha en årlig rapport på bygningsmassens tilstand, sier Bakken.

 

Du kan lese mer i Kommunalteknikk nr. 8 som kommer 21. oktober.

Mer om IK-bygg kan du lese på www.ikbygg.no