Anne Gunn Taraldsen Mesel, foto: Kjell M. Jacobsen

Styreleder NKF bygg og eiendom, Anne Gunn Taraldsen Mesel. Foto: Kjell M. Jacobsen

Styreleder

NKF bygg og eiendom i 2024

Stram kommuneøkonomi tvinger igjennom endringer for hvordan vi kan levere tjenester til våre innbyggere. Heldigvis er kommunene et stort nettverk av dyktige medarbeidere som villig deler erfaringer og kompetanse.


Anne Gunn Taraldsen Mesel
Styreleder NKF bygg og eiendom
anne.gunn.taraldsen.mesel@froland.kommune.no


Bærekraftsmålene er satt og nå må vi gjennomføre. Bygg og anlegg står for rundt 15 prosent av klimagassutslippene i Norge og er den største kilden til avfall her i landet. Bransjen er derfor viktig for at Norge skal nå klima- og miljømålene. Kommuner har stor innkjøpsmakt, og vi må stille strenge krav til oppdragsgivere og leverandører. Vi må rive mindre, bruke arealene riktig, ombruke mer, vi må velge energieffektive løsninger, og ha livsløpsperspektiv på materialvalg.  

Styret i NKF bygg og eiendom har satt som mål å jobbe med en forenkling av klimagassregnskap basert på moduler som et minimum og anbefalte tillegg. Vi skal også jobbe videre med modeller for rapporteringsverktøy.

Dokumentasjons- og rapporteringskrav blir ikke mindre, og her blir det spennende å se hvordan kunstig intelligens kan effektivisere arbeidshverdagen. Det er stort potensiale for bruk av digitale virkemidler for blant annet eiendomsforvaltere, renhold og byggdriftere. I løpet av 2024 kommer vi til å se stor utvikling på området, så her er det bare å henge på.

Vi har en flyktningsituasjon som utfordrer kommunene med boliger, vi får flere eldre som stiller høye krav og flere ensomme i samfunnet. Hvordan kan vi bruke kommunens kompetanse tverrfaglig for å kunne tilby de beste løsningene?   

Styret i NKF bygg og eiendom ser at vi kan bidra kommunene med kompetanseutvikling gjennom gode nettverk lokalt og nasjonalt supplert av spissede webinar-serier. I tillegg har vi to større konferanser som gjennomføres årlig; Boligkonferansen i april og Jobb smartere i oktober.   

Her er det inspirasjon av, og for, kommunene.