Foto: Pexels.com/Kjell Jørgen Holbye

Styreleder NKF byggesak, Malvin Bjorøy. Foto: Pexels.com/Kjell Jørgen Holbye

Styreleder

NKF byggesak i 2024

2024 blir et spennende år. Det er trolig nok fortsatt krig i Ukraina og trolig mye uro i Israel/Palestina. Det er trolig høy rente og mye uro i verdensmarkedene. Disse forholdene medfører lite kjøp og salg av boliger og lite nybygging. Arbeidsledigheten innen bygg og anlegg vil øke. Trolig også innen mange andre områder på grunn av høy rente, inflasjon og lavere kjøpekraft. Samtidig vil vi nok fortsatt få høy andel av flyktninger fra blant annet Ukraina som trenger et sted å bo. 


Malvin Bjorøy
Styreleder NKF byggesak
malvin.bjoroy@asker.kommune.no


For mange kommuner vil det bety få nybygg-byggesaker. Trolig noe ombygging med tilbygg eller påbygg. Noen vil søke om bruksendring for å kunne leie ut egen boenhet, mens andre ikke vil gjøre det, men fortsatt leie ut. Dette kan bety lite arbeid innen vanlig byggesaksbehandling, men det kan gi kommunene gode muligheter til å prioritere andre forhold, som: 

  • Tilsyn – det kan jo skje med bygg fra 2019, i bygg som leies ut som bolig til for eksempel flyktninger 
  • Ulovlighetsoppfølging – her er det jo ikke noen tidsbegrensning, så mange kommuner kan rydde opp i saker som er «utenfor regelverket». 
  • Planvask – byggesaksmedarbeidere har grunnleggende kunnskap om presist språk i planer og kan benytte tiden sammen med planmedarbeidere til å fornye x-antall gamle og utdaterte planer. 
  • Norge er full av midlertidige bygg, som plasthaller, som har stått i åresvis. Det kan følges opp. 
  • Alle kommuner som har strandsoner kan kartlegge strandsonene og arbeide med tiltak som ikke er omsøkt. 
  • Man kan også gjennom bruk av kart kartlegge tiltak som er bygget og ikke fått godkjenning og følge opp de sakene. 
  • Man kan være synlig og besøke byggeplasser og ta seg tid til en samtale med de som bygger. Som oftest vil næringen sette pris på et slikt besøk og man kan få verdifull kompetanse om hvordan det bygges, og hva som er utfordringer for byggenæringen. 

Med andre ord tenker jeg at 2024 kan bli et flott år for byggesak.  Med få innkommende saker er det en fin anledning til å rydde. Samtidig vil 2024 også kunne bli et godt år for kompetansebygging ved å delta i nettverk, delta på NKF-konferanser og lese seg opp på regelverk.  

2024 kan bli et år hvor man kan trekke pusten og lese seg opp litt overskudd

Trykk her for påmelding til Tromsøkonferansen 2024!

Tromsokonferansen 24 Header.png