Tek17

NKF byggesak

Ønsker seg mange konstruktive høringsinspill

Tirsdag 22. november snakket kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner om de nye byggtekniske forskriftene på høringsmøtet i Oslo. 

- Dette har vi snakket  om, ventet på og jobbet med lenge. Endelig er vi her, sa Jan Tore Sanner.

Det overordnede målet for regjeringen er å forenkle, fornye og forbedre offentlig sektor. Da hører forenkling av lover og forskrifter med. Forbedring av lover og regler for å gjøre hverdagen enklere, redusere byråkrati, unngå omkamper og sikre raskere gjennomføring og økt gjennomføringskraft

Få ting er viktigere for oss enn bolig. Boligen vår skaper trygghet rundt den enkelte og familiens liv. Men for mange så er kostnadene ved å kjøpe bolig blitt for store, og for mange har byggeprosessene blitt for kompliserte. Det må bli raskere og billigere og bygge nye boliger.

Det er mange drivere i boligmarkedet, men i for mange år har vi med gode intensjoner lagt nye krav oppå gamle og helheten i kravene har blitt for omfattende. Det er ikke slik at jo flere krav jo bedre kvalitet, det må være mulig å kombinere forenkling med høy kvalitet. Det har vært oppdraget til DiBK, og statsråden mener de har løst oppgaven på en god måte.

- Vi er nødt til å gjøre det raskere og rimeligere å bygge. Det er viktig at kommunene og byggenæringen utnytter det handlingsrommet som nå blir gitt. Det er et samspill mellom staten, kommunene og byggenæringen som må til for å få til raskere og rimeligere bygging, sa Sanner under møtet.

Med TEK 17 tas forenklingen videre, sammen med DiBK er hele forskriften gått gjennom for å finne forenklinger og forbedringer som kan gi lavere byggekostnader.

Det er ønskelig å fjerne utdaterte og unødvendige krav, forenkle språk, forenkle struktur – vi skal ha de kravene vi trenger men ikke mer, la Sanner til.

I arbeidet  med TEK 17 er endringer som har størst kostnadsreduksjon prioritert uten at det skal gå på bekostning av bokvalitet og sikkerhet. Utredinger har vist at forenklinger kan redusere byggekostnader med over kr 100 tusen pr. boenhet.

- Det er også ryddet i reglene og de er gjort klarere, nå skal det være enkle for brukerne og vite hvilke krav som gjelder og hva som må gjøres for å oppfylle kravene.  Så vil det være politiske avveininger. Både studenboliger og de aller minste boligeene har fått noen særlige fritak fra regler fordi de boligene er annerledes. Det er ikke livsløpsboliger, men inngangsboliger og bør derfor være rimeligere å bygge.

Så er det avveininger, vi trenger flere tilgjengelige boliger for så få av gamle boliger er tilgjengelige. På den andre siden så trenger vi billigere og bedre små boliger for unge.

Det finnes sterke meninger i begge ender, men vi mener å ha funnet en god balanse. Så er det spennende å se i høringsrunden om hva bransjen mener, sa Sanner.

- Det er viktig at meningene kommer frem, og vi vet at det finnes mange av dem.

Til slutt så blir det en politisk avveining, og det er viktig at vi oppnår de målene som er satt, at vi skal forenkle og redusere kostnader, avsluttet Sanner.

Høringen finner du her