Administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening Kirsti Kierulf. Foto: Chris Caspersen

Administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening Kirsti Kierulf. Foto: Chris Caspersen

Norsk Kommunalteknisk Forening

Revidert statsbudsjett: – Kompensasjonen må ikke bli en hvilepute

Torsdag la finansminister Vedum frem revidert statsbudsjett. I budsjettet finner man kompensasjon til kommunene og økt bevilgning til Husbanken og en omdisponering i Enova. – Det er viktig at det prioriteres riktig med disse midlene, sier administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, Kirsti Kierulf.  

– Det er godt å se at regjeringen har lyttet til kommunenes innspill, blant annet i forbindelse med Energikommisjonens rapport «Mer av alt - raskere», forteller administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf.  

Hun er fornøyd med at det bevilges 100 millioner kroner ekstra til energieffektiviseringstiltak i kommunale boliger.
  
– Husbanken meldte allerede februar at tilskuddsmidlene var brukt opp, så det er godt å se at regjeringen følger opp dette.  

– Energieffektivisering og arealeffektivisering er våre viktigste virkemidler i klimaarbeidet – både i kommunene og i det private, forteller Kierulf og viser til at Enova omdisponerer 500 millioner kroner til energieffektivisering i 2023. 

Over revidert statsbudsjett kompenseres kommunene for økte kostnader i 2023.

– Det kompenseres for økte utgifter i kommunene, som er bra. Det er dog viktig at vi ikke bruker kompensasjon som en hvilepute, men at kommunene fortsetter med energisparing og -effektivisering som tvinges frem av trangere økonomi.

Ser frem til en handlingsplan

– Olje- og energidepartementet har sagt at de skal legge frem en handlingsplan for energieffektivisering, senest sammen med statsbudsjettet 2024. NKF håper at det med planen følger øremerkede midler slik at kommunene kan drive godt og effektivt klimaarbeid, avslutter Kierulf.