Vegtrafikkloven §7

NKF veg og park

Varslings- og sikringsplaner – Hva må vi endre i saksbehandlingen?

Statens Vegvesen har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet tatt initiativet til en høring angående et forslag til lovendring. Dette forslaget er sentrert rundt saksbehandling av varslings- og sikringsplaner knyttet til arbeidsvarsling på vei. Saken kommer etter tidligere diskusjoner og tilbakemeldinger fra ulike høringsinstanser, inkludert Norsk Kommunalteknisk Forening, om hvordan slike saker best bør behandles juridisk og administrativt.

Opprinnelig ble det i 2020 foreslått en ny § 7a i vegtrafikkloven for å gi et klarere hjemmelsgrunnlag for arbeid på og ved vei. Dette inkluderte behandlingen av varslings- og sikringsplaner som enkeltvedtak, en praksis som ville kreve behandling i henhold til forvaltningslovens regler om enkeltvedtak.

Imidlertid har tilbakemeldingene fra diverse høringsinstanser og en grundig vurdering fra Vegvesenet ført til erkjennelsen at godkjenning av slike planer ikke nødvendigvis bør ses på som enkeltvedtak. Dette har igjen skapt usikkerhet rundt den nåværende saksbehandlingsprosedyren, noe som Samferdselsdepartementet ønsker å adressere gjennom en endring i loven.

Vegvesenets rolle og hensikten med lovendringen

Vegvesenet foreslås å stå for utformingen av det nødvendige lovendringsforslaget. Dette inkluderer å utarbeide spesifikke saksbehandlingsregler som unngår de utfordringene som gjeldende praksis medfører. Hensikten er å sikre en mer effektiv og trygg behandling av søknader om godkjenning av varslings- og sikringsplaner.

Oppfordring til Innspill

Statens Vegvesen ber nå om ytterligere innspill fra Norsk Kommunalteknisk Forening og andre interessenter innen 28. juni 2024. Det er viktig at disse innspillene reflekterer både praktiske erfaringer og juridisk forståelse, slik at det kommende høringsforslaget kan være så robust og klargjørende som mulig.

Har du innspill? Ta kontakt med iren.lundby@kommunalteknikk.no.

Her kan du lese brevet fra Statens vegvesen, samt oppsummeringen av VTL ny §7a og oppdragsbrevet fra Samferselsdepartementet.