NKF veg og trafikk

Viktig melding til alle norske kommuner med veg tillatt for 24 meter tømmervogntog

Statens vegvesen ber om kommunens tilbakemelding om hvilke av deres veger som i dag er tillatt for tømmervogntog med lengde 24,00 meter, som ikke kan åpnes for modulvogntog (25,25 meter). Frist for tilbakemelding er 20. november 2020.

Informasjon fra Statens Vegvesen

Statens vegvesen viser til høring sendt 11. mars 2020 med forslag om å tillate modulvogntog type 1 og 2 samt såkalte 24-metersvogntog på veger som i dag er tillatt for 24 m tømmertransport.

Forslaget innebar opprinnelig åpne for at modulvogntog type 1 og 2 kunne trafikkere alle veger som tillates for tømmervogntog med lengde inntil 24,00 meter. På bakgrunn av høringssvarene fra fylkeskommuner og kommuner, har Statens vegvesen kommet til at åpningen heller bør skje ved opprettelse av en ny kategori i veglistene for transport av tømmer, hvor veger som i dag er tillatt for 24 m tømmer kan åpnes for modulvogntog type 1 og 2 samt 24-metersvogntog. Denne tilnærmingen medfører at fylkeskommunene og kommunene, på samme måte som for om en veg skal tillates for 24 m tømmer, selv kan og må beslutte hvilke av deres veger som skal stå i den nye kategorien. 

For å kunne fastsette nye veglister som vise hvilke veger tillatt for 24 m tømmervogntog, som også tillates trafikkert med modulvogntog, ber Statens vegvesen om kommunenes tilbakemelding om hvilke av deres veger som ikke kan åpnes, senest 20. november 2020. 

Svaret sendes elin.norby@vegvesen.no 

Statens vegvesen erkjenner at dette er en kort frist. Dersom kommunen mener fristen er for kort til å gjøre en forsvarlig vurdering og derfor ikke vil åpne noen veger, ber vi om deres tilbakemelding også om dette. Siden kommunene er kjent med problemstillingene gjennom høringen og eventuelt dialog med næringen, tror vi likevel at fristen bør være tilstrekkelig.

Her er vedleggene som ble sendt rundt til norske kommuner: 

Brev fra SVV - ber om tilbakemelding

Bakgrunn om høringen

Planoverganger på 24 m veg

Andreas_Birkeland1
Rådgiver veg og trafikk, Andreas Birkeland

Kort frist - viktig å gi svar

Vi synes dette er en veldig kort frist, men understreker viktigheten av at kommunene uttaler seg slik at veier som ikke er egnet for slike lange modulvogntog, som for eksempel har for lav bæreevne benyttes til dette formålet, da blir det fort dyrt for kommunene - avslutter rådgiver for veg og trafikk i Norsk Kommunalteknisk Forening Andreas Birkeland