Vinterdriftsdager header 2021

NKF veg og park – Vinterdrift 2021

Vinterdriftsdagene 2021 i Tromsø

Første dag av Vinterdriftsdagene 2021 i Tromsø har gått av stabelen, og de godt og vel 150 deltakerne fikk en interessant og ikke minst mangfoldig fagdag med mange spennende foredrag.

Tone Marie Myklevoll åpnet konferansen. Foto: Kjell Jørgen Holbye.
Tone Marius Myklevoll åpnet konferansen. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

Konferansen ble åpnet av Tone Marie Myklevoll, leder av hovedutvalg for kommune og byutvikling i Tromsø kommune. Hun la vekt på vinterdriftens store betydning i en arktisk kommune, sammenhengen med sosial, økonomisk og klimamessig bærekraft. – Her fører vi krig mot vinteren, men er det egentlig bærekraftig? spurte hun. – Bør egentlig arktiske byrom være snøfrie om vinteren? Myklevoll ga ikke noe svar, men lot salen tygge på spørsmålet mens de hørte på Odd Helge Vekves foredrag om vinterdrift av veg og park i Tromsø kommune.

Smart_vinterveg
Jostein Bjørkøy og Anne Britt Sveum Søreng. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

Variert program

Programmet ellers spente fra presentasjon av innovative anskaffelser i Smart vinterveg, der Betelo i samarbeid med Mjøsbyene Gjøvik, Hama, Lillehammer og Ringsaker skal utvikle et system for dynamisk ruteplanlegging basert på blant annet værdata fra værstasjoner fra Recab AS og værmeldingsdata. Foredragsholderne Anne Britt Sveum Søreng, prosjektleder, Gjøvik kommune og Jostein Bjørkøy, daglig leder i Betelo beskrev ambisiøse planer som nå er i testing.

– Denne typen anskaffelser er behovsbasert i stedet for at en kravspesifikasjon ligger i bunn. Det gir store muligheter for innovasjon, understreket Søreng fra scenen.

Johan Bender fra Pluto Technologies. Foto: KJELL JØRGEN Holbye.
Johan Bender i Pluto Technologies. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

Digital veginspeksjon i Danmark

Pluto Technologies v/ CEO Johan Bender hadde tatt veien fra Danmark for å presentere selskapets teknologi for automatisert inspeksjon av veger. Ved hjelp av en smarttelefon og selskapets maskinlæringsprogramvare, kan veginspeksjoner nå foregå automatisk fra bil.

– Alt som er mulig for et menneske å se, kan maskiner se enda bedre, sier Bender, som viser til at feilmarginen i bildegjenkjennelse ble lavere enn menneskelig gjenkjennelse fra 2015. – Vårt system gir full oversikt over alle feilkategorier ved veidekket, og kan vises i kart med fargekoding. Det gjør planlegging av vedlikehold mer treffsikker, og kan også bety innsparinger i form av mer samlede entrepriser, sier han. Selskapet samarbeider med ti danske kommuner og er innstilt på å tilby sine tjenester også i Norge.

Kjendis-sjåfør på scenen

Dagen har vært ledsaget av snutter fra NRKs «brøy i vei», og under sin velkomsttale fikk administrerende direktør Kirsti Kielland i NKF besøk av selveste «sjefsbrøyter» – nå kontrollingeniør i Troms og Finnmark, Terje Nilsen, på scenen. Han fortalte om opptakene, og understreket at vinterdrift handler om teamarbeid.

– Hvis man ikke klarer å samarbeide, får det konsekvenser, sier den tidligere brøytesjåføren når han beskriver samarbeidet om sentrumsrydding i Tromsø. – Det var aldri en kjedelig dag på jobb, men nå nøyer jeg med å se på de andre brøytesjåførene, sa han, til latter fra salen. 

PB180018.jpgKirsti Kieruld fikk besøk av Terje Nilsen på scenen. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

De øvrige foredragsholderne dag 1: 

Kyra Byrne, masterstudent plan, by og prosess – teknologisk og samfunnsvitenskapelig planlegging

Øyvind Markussen, fagkoordinator, Harstad kommune

Gjert Egil Johansen, Tønsberg kommune

En stor takk til foredragholderne og deltakere både fysisk og digitalt!