NVE

Ny veileder for skredfare

Dessverre er kvikkleireskred en svært aktuell problemstilling i disse dager. NVE har nylig publisert en ny veileder som beskriver hvordan skredfare i områder med kvikkleire og andre jordarter med tilsvarende egenskaper, skal utredes og tas hensyn til i arealplanlegging og byggesak.

Kvikkleire
FRA VEILEDEREN: Kvikkleireskred i Lyngen, 3.9.2010 Foto: Andrea Taurisano

Skred i kvikkleire og andre jordarter med sprøbruddegenskaper har ofte store konsekvenser. Slike skred kan ha stort omfang, medføre skader på bebyggelse og infrastruktur og være til fare for liv og helse. Jordarter med sprøbruddegenskaper finner vi spesielt i områder under marin grense. Her er det ofte mye eksisterende bebyggelse, og dette er også attraktive områder for videre utvikling og utbygging. 

Inntil videre er det den gamle veilederen som gjelder, da det må gjøres korresponderende oppdateringer i TEK17 før veilederen kan tas i bruk.

Den nye veilederen finner du her / Den gamle veilederen finner du her

Webinar 24. mars

Norsk Kommunalteknisk Forening arrangerer 24. mars et webinar om krav til sikkerhet mot kvikkleireskred i plan- og byggesaker. Seminaret holdes av seniorrådgiver i NVE, Kjetil Indrevær, som til vanlig hjelper kommuner med å ivareta skred- og flomsikkerhet for ny bebyggelse gjennom arealplan. Indrevær har en doktograd i geologi fra universitetet i Tromsø og har blitt kåret til årets foreleser på Institutt for geofag på universitetet i Oslo.

Mer informasjon og påmelding til webinaret finner du her